Creșterea puternică a prețurilor activelor, alături de incertitudinile geopolitice și gradul ridicat de îndatorare publică și privată, pe fondul dobânzilor aflate la minime istorice, reprezintă riscuri majore pentru piețele financiare în a doua jumătate a anului, potrivit Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe.
Un nou avertisment asupra unei crize financiare apropiate vine să întregească “corul” investitorilor și bancherilor care încearcă să pregătească piețele pentru un nou șoc la nivel mondial (Profit.ro a scris în detaliu, exemple aici, aici și aici).
De data aceasta, avertismentul vine chiar de la Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), un organism independent al UE, al cărui scop declarat este de a asigura o mai bună protecție a investitorilor și de a promova stabilitatea și funcționarea corectă a piețelor financiare.
CITEȘTE ȘI Șeful Deutsche Bank avertizează că apar noi bule speculative: BCE trebuie să pună capăt erei banilor ieftini în EuropaÎntr-un raport publicat marți, ESMA trage un semnal de alarmă asupra riscurilor “foarte ridicate” din Europa, generate de evenimentele geopolitice, de incertitudinea din jurul Brexitului și de evoluția economică, în condițiile în care creșterile înregistrate în ultimii ani rămân modeste și nu dau semne de sustanabilitate.
În Europa, cel mai mare risc continuă să fie legat de prețurile ridicate ale activelor, susține instituția.
“Riscurile pe piețele financiare și de credit, date de îngrijorările privind situația geopolitică, creșterea economică și nivelul datoriilor, rămân foarte ridicate, în timp ce riscurile referitoare la lichiditate și la posibilitatea unei contagiuni se mențin stabile, însă de asemenea ridicate. Perspectiva privind riscurile operaționale este acum negativă, din cauza creșterii temerilor privind securitatea cibernetică”, potrivit raportului.
La nivel mondial, principalele riscuri sunt generate de creșterile economice insuficient de robuste, de problemele structurale care afectează mai multe țări europene, creșterea îndatorării, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul gospodăriilor, incertitudinile geopolitice și politice și, mai ales, persistența evaluărilor ridicate ale prețurilor activelor.
Brexitul rămâne unul dintre cei mai importanți factori de risc politic, subliniază instituția.
CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economicăOpiniile ESMA coincid cu avertismentele din ultimele luni lansate de bancheri și analiști din întreaga lume.
Nu mai departe de săptămâna trecută, John Cryan, șeful Deutsche Bank, a îndemnat Banca Centrală Europeană (BCE) să încheie procesul de relaxare monetară, spunând că au apărut deja semne privind formarea de noi baloane speculative în sectorul imobiliar și pe piețele financiare.
“Piața de acțiuni pare să se miște doar într-o singură direcție. Vedem semne ale unor bule în tot mai multe părți ale pieței de capital, unde nu ne așteptam să le găsim”, potrivit lui Cryan.