Acțiunile europene au rămas în teritoriu negativ pentru a șaptea ședință consecutivă marți, extinzând corecțiile înregistrate în ultimele trei zile la aproape 4%, în contextul unui val de vânzări generalizat, care a împins așa-numitul "indice al fricii" din Europa la cel mai ridicat nivel din ultimul an și jumătate.
Un raport oficial privind evoluția pieței muncii din SUA a trimis prețul acțiunilor americane în picaj accelerat vineri, după câteva ședințe de creștere modestă, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea inflației și a dobânzilor bancare în cea mai mare economie a lumii. Ieri, indicele Dow Jones a înregistrat cea mai mare scădere nominală din istoria bursei de la New York, “infectând” și piețele de capital din restul continentelor.
Analiștii și traderii nu au găsit o explicație mulțumitoare pentru declinul abrupt de luni. Unii investitori susțin că o corecție a acțiunilor americane era demult așteptată, după mai bine de un an de creșteri la niveluri record, în timp ce “urșii” speculatori pariază pe o depreciere de durată a prețurilor.
CITEȘTE ȘI Bursa americană deschide cu 0,7% sub referința de ieri, dar recuperează și trece „pe verde”. La acest moment, piața evoluează indecis, cu variații foarte reduse“Nu am ajuns încă acolo, însă șansele ca valul de vânzări să se transforme într-o piață adânc în declin au crescut dramatic. Dacă investitorii s-ar uita la creșterea indicatorilor de profit și la fundamentele economiei globale, ar vedea că sunt motive pentru optimism. Cu toate acestea, odată ce începe acest gen de busculadă, e greu să te oprești”, a spus analistul ETX Capital Neil Wilson, citat de MarketWatch.
VIX, indicele “fricii” american, ce măsoară nivelul de volatilitate la nivelul prețului acțiunilor, a trecut astăzi de pragul de 50 de puncte pentru a doua oară de la criza financiară. VXSTOXX, echivalentul european al VIX, a consemnat, tot astăzi, cea mai mare creștere zilnică de după atacurile din septembrie 2001 și a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, potrivit Reuters.
Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,41% luni, până la 372,79 de puncte, nivel minim începând cu 21 august 2017. În ultimele trei zile, indicele paneuropean s-a depreciat cu circa 3,7%.
Toate cele trei burse majore au închis cu scăderi de peste 2%. La Frankfurt, indicele DAX 30 s-a depreciat cu 2,32%, CAC 40, al bursei de la Paris, a avut un recul de 2,35%, iar indicele reprezentativ al bursei londoneze, FTSE 100, a scăzut cu 2,64%, până la cel mai mic nivel din ultimele 10 luni.