După publicarea rezultatelor financiare pe 2015, Piraeus Bank a devenit primul grup bancar elen după active, devansând National Bank of Greece (NBG), care a deținut prima poziție în piață timp de 175 de ani, transmit Bloomberg și Reuters.
Piraeus Bank, care, la începutul crizei financiare din 2009, era pe locul patru în topul principalilor creditori eleni, și-a triplat mărimea în ultimul deceniu în urma achiziționării unor bănci mai mici.
Vânzarea Finansbank, subsidiara din Turcia a NBG, cu suma de 2,75 miliarde de euro, a dus la scăderea activelor totale ale băncii la 83,8 miliarde de euro (93 miliarde de dolari), sub nivelul celor ale Piraeus - 87,5 miliarde de euro.
National Bank of Greece a înregistrat pierderi nete de 889 milioane de euro în trimestrul patru din 2015, față de pierderi de 195 milioane de euro în precedentele trei luni, din cauza provizioanelor ridicate pentru creditele neperformante.
În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scăzut la 39,5% din totalul împrumuturilor, de la 40,5% în trimestrul trei din 2015.
Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deține o participație de 40% la NBG, după recapitalizarea de anul trecut.
În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 671 milioane de euro, de la 232 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a urcat la 33,1% din totalul împrumuturilor, de la 11% în trimestrul trei din 2015. Valoarea depozitelor a urcat în perioada octombrie - decembrie 2015 cu 2,6%, la 43 miliarde de euro.
Împrumuturile de la Banca Centrală a Greciei și de la BCE au scăzut la 24 miliarde de euro, de la 25,6 miliarde de euro în trimestrul trei din 2015.
Și Piraeus Bank a înregistrat pierderi nete de 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015, față de un profit de 495 milioane de euro în precedentele trei luni.
Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deține o participație de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie, de creșterea ratei creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia.
Cele patru mari bănci grecești - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpres