Agenția de evaluare Moody's a acordat subsidiarei din România a băncii grecești Alpha Bank ratingul b2 pentru credite, care reflectă o capitalizare adecvată și un nivel în scădere al creditelor neperformante.
Băncile cu capital grecesc din România sunt scoase la vânzare, în contextul problemelor cu care se confruntă băncile mamă, iar analiștii consideră că cel puțin trei vor fi vândute în acest an, scrie News.ro.
Nivelul b2 reflectă, totodată, și o dependență ridicată de banca mamă, chiar dacă aceasta are un rating mai scăzut, potrivit Moody's.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Ratingul b2 reflectă profilul financiar modest al băncii, caracterizat de un nivel înalt, dar în scădere, al creditelor neperformante, o capitalizare adecvată și o mare dependență de banca mamă. Moody's consideră că există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor a băncilor mamă și subsidiarele lor. Totuși, la acest nivel al ratingului, Alpha Bank România nu este constrânsă de ratingul de creditare mai scăzut al băncii grecești Alpha Bank (caa2)”, se arată în comunicatul agenției.
Banca se află pe poziția a opta în România din punct de vedere al cotei de piață, cu un nivel 3,74% la finalul anului trecut, în scădere față de nivelul din 2015 (4%).
În premieră pentru ultimul deceniu și jumătate, cele patru bănci cu capital grecesc de pe piață (Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank și Banca Românească) au coborât anul trecut sub pragul de 10% din activele bancare românești, încheind 2016 cu active cumulate de 39,345 miliarde lei și o cotă de piață cumulată de 9,99%.
În 2015, cele patru bănci aveau 10,7% din piață după active, departe de nivelul de vârf din 2008, când controlau 16,2% din active.
Alpha Bank a obținut în România un profit înainte de taxe 13,1 milioane de euro în 2016, după pierderi de 18,1 milioane de euro pe ansamblul anului 2015. La 31 decembrie, Alpha Bank înregistra o rată a creditelor neperformante de 14%, în scădere de la 16,4% la sfârșitul anului 2015.