Banca de stat CEC Bank a anunțat, joi, că mărește la 30% avansul la creditele imobiliare și majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual, in cazul creditelor in lei, și cu 2 puncte procentuale la cele în valută, măsurile fiind puse pe seama legii dării în plată.
CEC Bank este a opta bancă din România care anunță o măsură ca efect al promulgării legii dării în plată, însă este prima bancă ce anunță majorarea dobânzilor la credite, scrie News.ro
BRD și Alpha Bank au mărit avansul la creditele ipotecare după promulgarea legii dării în plată de către președinte, iar BRD a renunțat să mai acorde credite ipotecare în valută de la începutul lunii mai.
Anterior, alte cinci bănci - Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost și Intesa Sanpaolo Bank - au mărit avansul înainte ca legea dării în plată să fie votată în Camera Deputaților, în 13 aprilie.
"În cazul creditelor pentru cumpărarea și construirea de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în valută", a precizat CEC Bank, într-un comunicat.
Banca de stat acordă credite în valută doar clienților care obțin venituri în valuta creditului.
"De asemenea, având în vedere nivelul crescut al riscului în contextul Legii dării in plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare și construire de imobile, cât și în cazul creditelor de nevoi personale și de refinanțare credite garantate cu ipotecă imobiliară, marja de dobândă aplicabilă va crește cu 1 punct procentual. în cazul creditelor în lei, respectiv 2 puncte procentuale, în cazul creditelor în valută", a precizat CEC Bank.
"Mai mult, rămânem în continuare deschiși dialogului cu clienții noștri, pentru a identifica împreună cele mai potrivite soluții de finanțare, perfect adaptate nevoilor acestora", a declarat președintele - director general CEC Bank, Radu Ghețea, citat în comunicat.
Legea dării în plată, care a fost promulgată recent de președintele României, Klaus Iohannis, în varianta finală, urmează să intre în vigoare în 13 mai.
Legea se aplică după un an de dezbateri aprinse în Parlament, în care legea a fost atacată dur de bancheri, dar și de reprezentanții Băncii Naționale a Românie. BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.
În forma finală, legea prevede că debitorul aflat în dificultate financiară poate stinge toate datoriile unui credit garantat cu ipotecă după ce returnează garanția băncii.
Legea se aplică pentru creditele cu o valoare de cel mult 250.000 de euro și nu se aplică pentru împrumuturile contractate prin programul guvernamental Prima Casă.