Mii de bănci americane ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemia de coronavirus

Mii de bănci americane ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemia de coronavirus
scris 3 apr 2020

Mii de bănci americane, inclusiv unele dintre cele mai mari din Statele Unite, au anunțat că s-ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemia de coronavirus, din cauza îngrijorării legată de asumarea unor riscuri legale și financiare prea mari, au declarat cinci persoane apropiate situației.

Pentru a ajuta milioane de firme mici care și-au restrâns semnificativ activitățile sau le-au oprit integral din cauza pandemiei, Congresul a inclus în programul de stimulare de 2.000 de miliarde de dolari, adoptat săptămâna trecută, o componentă de 349 de miliarde de dolari destinată firmelor mici,scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Firmele mici, care vor depinde de finanțarea de la bănci, angajează circa jumătate din forța de muncă din sectorul privat american, potrivit site-ului Administrației pentru Firme Mici.

Bruxelles-ul avansează un pachet de 100 miliarde euro pentru menținerea locurilor de muncă în UE și redirecționarea tuturor fondurilor structurale către măsuri legate de criza coronavirus CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul avansează un pachet de 100 miliarde euro pentru menținerea locurilor de muncă în UE și redirecționarea tuturor fondurilor structurale către măsuri legate de criza coronavirus

Împrumutații pot solicita împrumuturi de la băncile participante la program începând de vineri și până pe 30 iunie. Administrația Trump a anunțat că vrea ca împrumuturile să fie acordate în câteva zile.

Dar reprezentanții unor bănci mari și mii de bănci locale au exprimat rezerve mari legate de participarea la acest program în actuala sa formă și au spus că termenul este complet nerealist.

Principala lor îngrijorare este că Departamentul pentru Trezorerie a afirmat marți că băncile vor fi responsabile de prevenirea fraudelor prin verificarea eligibilității împrumutaților, determinată prin câteva criterii, între care numărul de angajați și costurile medii lunare cu forța de muncă.

Băncile mai trebuie să prevină spălarea de bani și finanțarea terorismului, proceduri care în mod normal durează câteva săptămâni, au spus sursele.

Instituțiile financiare sunt îngrijorare că ar putea fi penalizate de autoritățile de reglementare sau că ar putea suporta  cheltuieli legate de justiție, dacă vor apărea greșeli din cauza grabei de a acorda finanțările. În același timp, sunt îngrijorate că vor fi acuzate că nu furnizează fondurile suficient de repede, dacă vor efectua verficările necesare.

Băncile locale afirmă că dobânda de 0,5% recomandată de Trezorerie ar fi neprofitabilă și că multe dintre băncile mici nu vor avea lichidități suficiente pentru a acorda împrumuturile.

Trezoreria și Administrația pentru Firme Mici nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

După ascultarea îngrijorărilor, oficialii Trezoreriei analizează retragerea recomandărilor de marți și lucrează la corectatea problemelor, au spus două surse.

Reuters nu a putut afla care sunt băncile mari care se gândesc să nu participe la program.

Institutul pentru Politici Bancare (The Bank Policy Institute - BPI), un grup comercial din Washington, a găzduit miercuri o teleconferință pentru ca membrii săi să discute îngrijorările, au spus trei surse.

”Băncile noastre sunt hotărâte să asigure că acest program va funcționa și că toate complexitățile și problemele vor fi rezolvate, pentru a atinge obiectivul Congresului de a ajuta firmele mici americane”, a declarat Greg Baer, președinte i director general al BPI.

Între membrii grupului se numără JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Truist Bank BBTVA.UL și PNC Bank PNCBNK.UL.

Băncile vor ca clienții să semneze un document care să ateste eligibilitatea lor și alte cerințe, care ar elibera industria bancară de responsabilitatea unor eventuale nereguli.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
banci
sua