LIVE TEXT FOTO Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană

LIVE TEXT FOTO Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană
scris 24 iun 2016

Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, potrivit datelor oficiale publicate vineri.

51,9% din totalul britanicilor votanți au optat pentru ieșirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunțate după încheierea numărătorii sufragiilor. Numărul de buletine numărate este suficient pentru ca rezultatul să fie considerat ireversibil.

Urmărește-ne și pe Google News

Ieșirea Marii Britanii din UE pune în pericol poziția de premier a lui David Cameron, unul din principalii susținători ai rămânerii în blocul comunitar, notează Reuters și BBC. Fostul primar al Londrei Boris Johnson, susținător al Brexit, ar putea prelua această funcție.

Ministrul de Externe de la Londra, Philip Hammond, a declarat însă că David Cameron nu își va da demisia.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Potrivit unui test de stres realizat de firma de analiză de risc Axioma, acțiunile europene ar putea înregistra corecții de până la 25% în perioada imediat următoare Brexit-ului.

După un avans al pro-Brexit în primele ore, o revenire a taberei pro-UE cu un avans fragil și un moment de egalitate, tabăra pro-Brexit a revenit și s-a menținut la conducere.

Un număr record de 46,5 milioane de cetățeni britanici au fost chemați la urne începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României). Prezența la vot a fost una masivă, de 71,3%.

Alegătorii au trebuit să răspundă la întrebarea "Regatul Unit trebuie să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?". Ei au ales între două căsuțe de pe buletinul de vot - "să rămână" sau "să părăsească" UE.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Un Sondaj publicat de YouGov, care a prezis corect rezultatele ultimelor alegeri legislative, indica, după închidere urnelor, un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE. Pe de altă parte, un Sondaj Ipsos MORI, a doua mare companie de sondare a opiniei publice din Marea Britanie, indica un avans de opt puncte procentuale pentru rămânerea în blocul comunitar, la o oră după oprirea votului. 

Rezultatele se bazează pe interviuri realizate pe internet asupra unui eșantion selectat în prealabil de 5.000 de persoane pe tot parcursul zilei electorale, în timpul căreia nicio companie nu a efectuat exit poll-uri, considerate cele mai fiabile. De această dată nu s-au făcut exit poll-uri pentru că marja de eroare pentru un eveniment de o asemenea anvergură era prea mare.

După publicarea estimărilor YouGov, liderul UKIP Nihel Farage a susținut că victoria ar putea să revină celor care au votat pentru rămânerea în UE.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

La două ore după finalizarea votului, autoritățile din Newcastle au anunțat că tabăra pro-UE conduce cu un avans fragil, după ce 50,7% dintre alegători au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. 

In Gibraltar, 95,9% din alegătorii britanici au votat în favoarea rămânerii în blocul comunitar. După numărarea celor peste 20.000 de voturi ale britanicilor din Gibraltar, 19.322 au votat pentru tabăra pro-UE.

Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii

Ora 3:00 După anunțarea rezultatelor în 9 din 382 de circumscripții, tabăra  pro-Brexit conduce cu 53,9% din voturi.

În Sunderland, tabăra pro-Brexit a învins la o distanță semnificativă de cea pro-UE, obținând 61,3% din voturi.

Lira sterlină scade, după ce rezultate parțiale ale referendumului din Marea Britanie au afectat optimismul investitorilor privind rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

În jurul orei 3:00, ora României, lira sterlină era în coborâre cu 2,86% în raport cu dolarul și se tranzacționa la 1,4449 dolari/unitate. Lira sterlină atinsese joi maximul acestui an în raport cu moneda americană și depășise pragul de 1,5 dolari/unitate.

Ora 4:00 La patru ore de la închiderea urnelor, tabăra pro-Brexit conduce cu 53,8% din voturi. Lira  sterlină își adâncește declinul, fiind în scădere cu un 4,66%, la 1,4229 doari/unitate.

Temerile investitorilor nu se reflectă doar în căderea puternică a monedei britanice. Euro era în scădere cu 1,9% față de moneda americană, la 1,1219 dolari/unitate.

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referință pe piața globală, erau în scădere cu 2,2%, la 50,46 dolari/baril. La New York, petrolul West Texas Intermediate (cu livrare în august) era în coborâre cu 2,6%, la 48,8 dolari/baril, după ce, anterior publicării rezultatelor parțiale a urcat până la 50,45 dolari/baril.

Grupul celor Șapte, pregătit să liniștească piețele în cazul unui Brexit CITEȘTE ȘI Grupul celor Șapte, pregătit să liniștească piețele în cazul unui Brexit

Ca și piețele, casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse adversarilor Brexitului la ora închiderii secțiilor de vot, joi, 21.00 GMT, și-au revizuit cotele în scădere.

Ora 04.19 Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 52,7% după numărarea voturilor în 41 dintre cele 382 de circumscripții.

Ora 04.43 Schimbare de situație. Autoritățile britanice au centralizat voturile exprimate în aproape 20% din circumscripțiile britanice, respectiv în 75 din cele 382 de circumscripții existente. Potrivit datelor, 51,3% din alegătorii britanici au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, în vreme ce 48,5 au ales în favoarea ieșirii din UE.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Ora 05.00 Cele două tabere se mențin aproape la egalitate, cu un avans fragil pentru susținătorii rămânerii Marii Britanii în UE, care au obținut un rezultat de 50,2% după numărarea voturilor în 96 din cele 382 de circumscripții.

Lira sterlină este tranzacționată la 1,4404 dolari/unitate, în scădere cu 3,15%, recuperând totuși o parte din declinul abrupt înregistrat în cursul nopții. Investitorii rămân prudenți, pe fondul rezultatelor parțiale foarte strânse.

Ora 05.25 Cele două tabere care s-au confruntat la referendumul de joi din Marea Britanie privind ieșirea sau rămânerea în UE sunt la egalitate - 50%-50% - după numărarea voturilor în circa o treime din circumscripții.

Astfel, pentru rămânerea în UE au votat 4.627.192 de britanici, iar pentru Brexit — 4.624.183, diferența fiind asfel de doar circa 3.000 de voturi.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Până acum au fost numărate voturile din 127 din cele 382 de circumscripții.

Raport Unicredit Bank: Brexit-ul ar afecta România mai puțin decât statele din regiune, cu o depreciere temporară a leului de 5% CITEȘTE ȘI Raport Unicredit Bank: Brexit-ul ar afecta România mai puțin decât statele din regiune, cu o depreciere temporară a leului de 5%

Ora 05.40 Tabăra pro-Brexit revine. După numărarea voturilor în peste jumătate din cele 382 de circumscripții, tabăra pro-Brexit deține un avantaj de 3,4 puncte procentuale. Astfel, 51,7 % din alegătorii britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, în timp ce 48,3% au votat pentru păstrarea statului actual.

Până acum au fost numărate voturile din 197 de circumscripții.

Ora 06.00 Liderul euroscepticilor UKIP, Nigel Farage, scrie, într-un mesaj postat pe Twitter, că speră ca zorii zilei să aducă independența în Marea Britanie.

Ora 06.30  Tabăra pro-Brexit se menține înaintea celei pro-UE după numărarea voturilor în trei sferturi din cele 382 de circumscripții. Tabăra care dorește desprinderea de Uniunea Europeană deține un avantaj de 3,4 puncte procentuale, similar cu cel de la jumătatea numărării voturilor. Până acum au fost numărate voturile din 287 de circumscripții.

Astfel, 51,7 % din alegătorii britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, în timp ce 48,3% au votat în favoarea rămânerii în UE.

Lira sterlină înregistrează o depreciere record, fiind tranzacționată pentru 1,3550 dolari/unitate. Moneda britanică a coborât, puțin mai devreme, până la 1,347 dolari/unitate.

 Cota lirei este la acest nivel pentru prima dată după 1985.

S&P: Lira sterlină ar putea să piardă statutul de valută de rezervă în eventualitatea unui Brexit CITEȘTE ȘI S&P: Lira sterlină ar putea să piardă statutul de valută de rezervă în eventualitatea unui Brexit

Ora 06.40 Orașul Manchester din nordul Angliei a votat mai puțin ferm decât se aștepta în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Potrivit Press Association, 60% din votanții din Manchester, una dintre cele mai mari circumscripții în funcție de populație și considerată între primele cele mai sigure 15 zone care ar fi votat pentru rămânerea în UE, și-au exprimat susținerea pentru menținerea țării în blocul comunitar.

Analizele realizate de J.P. Morgan înainte de vot preziceau că 70% dintre locuitorii din Manchester vor vota pentru rămânerea în UE.

De asemenea, puțin peste 70% din alegătorii din Oxford au votat "Remain", un scor mai slab decât se anticipa.

Orașul Liverpool din nord-vestul Angliei a votat, la fel, mai puțin ferm decât se aștepta în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Datele oficiale arată că 58% dintre electorii din Liverpool, una din cele mai mari 15 zone de votare în funcție de populație, a votat pentru rămânerea țării în UE.

Procentul este sub predicția de 65,6% dată în analizele publicate anterior de J.P. Morgan.

Ora 06.55 Mai multe site-uri internaționale de presă, inclusiv BBC,  declară tabăra pro-Brexit câștigătoare după numărarea voturilor în peste 85% din circumscripții. Datele la acest moment arată că 51,8% dintre britanicii prezenți la referendumul de joi au ales să părăsească Uniunea Europeană.

Ora 07.12 Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană "arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene".

Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii în UE.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,7% după numărarea voturilor în 333 din cele 382 de circumscripții.

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

Ora 07.40 Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că "este o zi proastă pentru Europa"

"La naiba! O zi proastă pentru Europa", a scris, pe contul său oficial de Twitter, Sigmar Gabriel, care este și ministru al Economiei.

Ora 08.00 Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut apel la un referendum privind o Irlandă unificată.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are "consecințe enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul că Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieșire.

Ora 08.20 Liderul partidului francez de extremă-dreapta, Marine Le Pen, a descris rezultatul votului din Marea britanie drept o "victorie a libertății" și a cerut o consultare populară similară în Franța.

Ora 08.38 Este oficial: Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Ora 08.47 Liderul formațiunii de extreme-dreapta din Italia Liga Nordului, Matteo Salvini, a cerut la rândul său ca Italia să organizeze un referendum pentru ieșirea din UE.

Ora 09.10 Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că regretă foarte tare decizia Marii Britanii de a părăsi UE, dar a dat asigurări că blocul comunitar nu se confruntă cu o criză.

Ora 10.20 "Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conștient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic și nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecințele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, dar, cu siguranță, nu un moment pentru reacții istorice. Vreau să îi asigur pe toți că suntem pregătiți și pentru acest scenariu negativ", a declarat și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
sondaj