Lira sterlină a scăzut luni la cel mai redus nivel față de dolarul american de la începutul lunii iulie, după ce premierul britanic a anunțat că Marea Britanie va invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în primele trei luni din 2017, alimentând speculațiile referitoare la un Brexit “dur”.
Moneda britanică s-a depreciat până la 1,2845 dolari, cea mai mică cotație din 6 iulie și aproape de minimul ultimelor peste trei decade, atins în primele zile de la anunțarea rezultatelor referendumului pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană.
În jurul orei 12:30, lira se tranzacționa la 1,2883 dolari, în scădere cu 0,7% raportat la închiderea de vineri, de 1,2976 dolari, potrivit datelor MarketWatch.
CITEȘTE ȘI Prețul petrolului fluctuează ca urmare a producțiilor record înregistrate de OPEC și RusiaFață de euro, lira a scăzut până la 1,1433 unități pe parcursul dimineții, cel mai mic nivel începând cu luna octombrie a anului 2011. Ulterior, moneda a mai recuperat din scădere, iar în jurul prânzului era cotată la 1,1473 unități, o depreciere de 0,6% față de referință.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, duminică, că va lansa procedurile formale pentru ieșirea țării din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la finele lunii martie a anului viitor.
May a reiterat că va lua măsuri pentru reducerea imigrației, intenție aspru criticată de Bruxelles și care ar putea conduce la un așa numit Brexit dur pentru Marea Britanie, în condițiile în care liderii UE au declarat că Regatul Unit nu își va putea păstra privilegiile comerciale dacă nu respectă normele comunitare în privința liberei circulații a cetățenilor.
“Unii investitori au fost luați prin surprindere de anunțul lui May, având în vedere lipsa detaliilor din partea Guvernului referitoare la ceea ce va însemna, de fapt, Brexit. Rămânem de părere că lira va continua să se deprecieze din cauza discuțiilor legate de Brexit, posibil până la finalul anului”, spune Kathleen Brooks, director cercetare la brokerul britanic City Index.
Lira a pierdut peste 14% din valoare comparativ cu prețul de la închiderea secțiilor de votare din ziua referendumului pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, pe 23 iunie.