Banca Comercială Carpatica (BCC) a consemnat după primele nouă luni ale acestui an o pierdere de 37,3 milioane lei (8,3 milioane euro), în creștere cu 29% față de rezultatul negativ raportat în perioada similară a anului trecut, însă cu 28% mai mică decât nivelul prevăzut în bugetul aprobat, după ce a redus provizioanele, arată bilanțul trimestrial transmis Bursei de Valori București (BVB).
Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 12,6%, în crestere de la 4,9% la finele anului trecut, dar în ușoară coborâre față de primul semestru.
Solvabilitatea băncii a revenit peste pragul minim reglementat în urma creșterii capitalului în luna februarie de noul acționar, Patria Bank.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile nete din exploatare s-au redus cu 14% în perioada ianuarie-septembrie, la 75,8 milioane lei (16,8 milioane euro), reflectând în principal cresterea costului riscului, potrivit băncii.
Banca a tăiat cheltuielile operaționale cu 11% comparativ cu primele nouă luni din 2015, la 95,6 milioane lei.
Soldul creditelor s-a redus cu 19%, la 639,2 milioane de lei, de la circa 794 milioane lei în decembrie anul trecut, din cauza stopării activității de creditare, pe fondul constrângerilor legate de capital de anul trecut, rezolvate însă în luna februarie a acestui an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O întreagă clasă de șoferi intră în ilegalitate. Nimeni nu le va mai face RCA după ce se plafonează prețurileTotodată, activele au coborât cu 11%, la 2,72 miliarde lei (600 milioane euro).
Soldul creditelor scoase în afara bilanțului a urcat la 425 milioane lei la finalul lunii septembrie, cu 72 milioane lei peste nivelul din decembrie 2015.
Acționarii au aprobat în iulie planul de activitate pentru acest an, în baza căruia Carpatica și-a reluat activitatea de creditare.
De asemenea, banca și-a mutat pe 6 iulie sediul de la Sibiu la București, potrivit deciziei acționarilor.
Datoriile totale ale băncii erau de 2,549 miliarde lei (570 milioane euro) la finalul lunii septembrie, în scădere cu 394 milioane lei (-13%) față de 31 decembrie 2015, pe fondul reducerii depozitelor atrase de la clienți cu 364 milioane lei și a numărului de agenții de la 113 la 97.
Banca a trecut în ultimii ani prin schimbări profunde, confruntându-se cu o serie de dificultăți după ce patronul a fost acuzat penal.
Ilie Carabulea a demisionat din funcția de președinte al consiliului de supraveghere al Băncii Carpatica în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită.
Patria Bank a ajuns să dețină 64,16% din acțiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulată în martie pentru cumpărarea titlurilor deținute de acționarii minoritari, în cadrul căreia a achiziționat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a rămas cu un pachet de 18,46% din acțiuni.
Banca are o valoare de piață de 203,5 milioane lei (45 milioane euro), la ultimul preț de închidere, de 0,0924 lei/acțiune.