Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat, luni, la Constanța, că BNR a dat statului român, în ultimii zece ani, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro.
Mugur Isărescu a fost prezent, luni, la inaugurarea sediului Sucursalei Regionale Constanța a Băncii Naționale a României, o clădire istorică ce a fost modernizată. Evenimentul a continuat apoi cu o sesiune de alocuțiuni susținute în aula Universității Maritime din Constanța, scrie News.ro.
Isărescu a făcut o trecere în revistă a patrimoniului imobiliar al BNR, spunând că Banca Națională a ridicat edificii monumentale, nu a acționat ca un dezvoltator imobiliar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Alcătuirea patrimoniului imobiliar al BNR nu a fost un scop în sine. Banca Națională nu a acționat ca un dezvoltator imobiliar, a ridicat în schimb edificii monumentale. Majoritatea clădirilor pe care le-a făcut Banca Națională sunt clădiri monumentale și au devenit clădiri de patrimoniu pentru a susține activitatea instituției și pentru că cel puțin în tradiția din urmă cu ceva decenii și ceva ani monumentalitatea era un element de încredere. Peste tot veți vedea clădiri de bancă fiind clădiri monumentale", a afirmat Isărescu.
El a spus că toate aceste clădiri nu au fost ridicate cu banii statului, ci ai băncii.
"Se spune că edificiile au fost ridicate cu banii statului sau ai acționarilor. Lucrurile stau însă altfel. Ca orice bancă sau ca orice societate pe acțiuni, în orice epocă și în oricare loc din lume, Banca Națională a desfășurat operațiuni bancare și a făcut profit. Din acest profit, un procent important a revenit întotdeauna statului român. Banca Națională, chiar când a fost societate privată, a dat profituri mari statului român. Să nu uităm, Banca Națională a finanțat cele două războaie mondiale ale României. Primul Război Mondial l-a finanțat aproape în totalitate, ca bancă privată. Apoi din acest profit, după ce s-a dat o bună parte statului român, un procentaj important a revenit întotdeauna consolidării sau clădirilor noi pe care le-a construit. Bineînțeles că și Banca Națională, acționarii au primit dividendele cuvenite", a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a mai spus că Banca Națională finanțează o parte din cheltuielile bugetului, iar în ultimii zece ani a dat statului român, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro.
"Însă ce vreau să vă subliniez este faptul că toate clădirile Băncii Naționale au fost făcute din resurse proprii, asta în condițiile în care banca, spre deosebire de poveștile pe care le mai auziți, nu este finanțată de la buget, dimpotrivă finanțează o parte din cheltuielile bugetului nu numai prin impozitele pe care le plătim ca orice societate comercială, dar și prin o bună parte din impozitul pe profit. În ultimii 10 ani, ar trebui să publicăm această cifră pentru că neadevărurile circulă repede, Banca Națională a dat statului român echivalentul, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro", a explicat Isărescu.
El a menționat că după 1991 toate Consiliile de Administrație ale BNR au aprobat bugetele pentru consolidări și restaurări, spunând că multe cheltuieli au fost mari deoarece au fost refăcute multe clădiri, palatele vechi necesitând și consolidări.
Isărescu a spus că cea mai recentă clădire restaurată a BNR este sediul de la Constanța. Guvernatorul a precizat că aici lucrările au fost finalizate după 20 de ani, menționând că 10-15 ani "s-au plimbat hârtii și s-a răspuns la contestații".
Clădirea Sucursalei Regionale Constanța a Băncii Naționale a României este situată în Piața Ovidiu. Sucursala a funcționat fără întrerupere în acest imobil după cel de-Al Doilea Război Mondial până în 1998, când au fost inițiate ample lucrări de consolidare, restaurare și modernizare, care au fost finalizate anul trecut.