Banca Națională a României (BNR) a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creșterii accelerate a inflației, cu efecte ample asupra mediului economic, în condițiile în care deficitul de cont curent și deficitul bugetar au crescut mai mult decât în țările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naționale a fost semnificativă, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul ședinței Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, având ca temă ”Evoluția inflației și implicațiile pentru economia României”.
Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro.
BNR a crescut, recent, pentru a doua oară în acest an, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.
CITEȘTE ȘI Europenii vor plăti comisioane mici sau zero la plățile transfrontaliere în euro. CE a propus extinderea practicilor din zona euro la nivelul UE”Creșterea inflației a necesitat majorări ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. În alte țări din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (...) În alte state din regiune, rata inflației se află în interiorul intervalului țintit de băncile centrale”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a atras atenția că, spre deosebire de alte țări din regiune, România s-a confruntat cu o creștere semnificativă atât a deficitului de cont curent, cât și a deficitului bugetar, evoluții care au pus presiune pe deprecierea monedei naționale.
”Presiunea pe deprecierea monedei naționale este încă un argument pentru întărirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobândă”, a explicat Isărescu.