Institutul Bruegel: Brexitul pune în pericol 30.000 de locuri de muncă și 17% din activele bancare din Marea Britanie

Institutul Bruegel: Brexitul pune în pericol 30.000 de locuri de muncă și 17% din activele bancare din Marea Britanie
scris 8 feb 2017

Băncile cu operațiuni globale din Londra ar putea să fie nevoite să transfere pe continentul european active în valoare de 1.800 de miliarde de euro după ce Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană, situație care pune în pericol 30.000 de locuri de muncă, potrivit institutului de cercetare Bruegel din Bruxelles, relatează Bloomberg.

Activele care ar putea fi transferate reprezintă 17% din sistemul bancar  britanic, se arată într-un raport publicat miercuri de Bruegel, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În baza discuțiilor cu participanții din piață, cercetătorii estimează că 35% din activitățile între băncile comerciale și alte instituții financiare din Londra pot fi atribuite afacerilor cu clienți din UE.

Companiile financiare vor trebui să transfere activitățile în state din interiorul UE după ieșirea Marii Britanii din UE în 2019, care va pune capăt probabil așa-numitelor drepturi de pașaport, care permit oferirea liberă a serviciilor pe piața unică din Londra.

Băncile, ca și clienții, sunt îngrijorate de producerea unui Brexit brusc după cei doi ani de negocieri.

Pentru a se proteja de pierderea accesului, băncile discută deja cu autoritățile europene de reglementare despre transferarea în UE și au anunțat că vor începe procesul de mutare a oamenilor la câteva săptămâni după declanșarea de către guvern a negocierilor pentri Brexit, aștepată la sfârșitul lunii martie.

DOCUMENT Curtea Constituțională explică de ce a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI DOCUMENT Curtea Constituțională explică de ce a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni

"Este de așteptat ca operațiunile transferate în UE să aibă consilii de administrație, echipe de management, directori financiari și traderi, chiar dacă activitățile de back-office ar putea rămâne la Londra sau în altă parte a lumii”, potrivit raportului.

Companiile din Londra vor fi nevoite probabil să transfere circa 10.000 de angajați în aceste noi entități, estimează Bruegel. Alți 18.000-20.000 de angajați din profesii asociate, cum ar fi avocați, consultanți și contabili ar putea și ei să se transfere.

Estimările Bruegel sunt la un nivel conservator.

Organizația de lobby TheCityUK anticipează că până la 35.000 de locuri de muncă din sectorul bancar ar putea fi transferate, iar dacă sunt incluse și profesiile asociate, numărul crește la 70.000.

Directorul general al London Stock Exchange Group, Xavier Rolet, a spus că 232.000 de locuri de muncă ar putea ieți din Marea Britanie din cauza Brexitului.

Industria britanică a serviciilor financiare generează anual venituri de până la 205 miliarde de lire sterline și angajează 1,1 milioane de persoane, potrivit unui raport pregătit de Oliver Wyman pentru  TheCityUK.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a apreciat în decembrie că ”se pare că transferul de locuri de muncă va fi mai mare decât a anticipat banca”, în timp de șful HSBC, Stuart Gulliver, a spus că angajați care generează aproximativ 20% din veniturile din investment banking din Londra ar putea fi transferați la Paris.

viewscnt
Afla mai multe despre
institutul bruegel
brexit