Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,97%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, scrie News.ro.
Luni, indicele a crescut de la 2,93% la 2,97%.
CITEȘTE ȘI Estonia, Luxemburg, Bulgaria, Cehia și România, cel mai redus nivel al datoriei guvernamentale din Uniunea EuropeanăMarți, indicele a stagnat.
Totodată, marți, indicele Robor la șase luni a stagnat la 3,28%.
Luni, acest indice a crescut de la 3,22% la 3,28%.
Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Duminică, senatorul ALDE Daniel Zamfir a spus că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înțelegere între băncile comerciale și cu implicarea BNR și anunță că guvernatorul Băncii Naționale și șeful Consiliului Concureței vor fi chemați la audieri la Comisia economică din Senat începând din 29 ianuarie. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat la Digi 24 că afirmațiile senatorului ALDE reprezintă "un lung șir de confuzii, greșeli și rele interpretări", spunând că acesta are probleme de înțelegere a pieței.