Știrea potrivit căreia SUA iau în calcul o suspendare a unor tarife pentru importurile din China a detensionat piețele, însă în Asia a indus o mișcare bruscă pe yen, care s-a devalorizat în raport cu dolarul american. De asemenea, dolarul australian s-a întărit brusc, economia Australiei bogată în resurse naturale, în special minereu de fier, fiind sensibilă la dinamica industriei din China. Impulsul este exact de sens contrar celui de la debutul anului, când yenul s-a apreciat brusc, iar dolarul australian s-a devalorizat la minime ale ultimilor 9-10 ani în raport cu unele monede.
Perspectiva unei detensionări în războiul comercial dintre SUA și China a adus volatilitate importantă în piețele valutare asiatice în acestă noapte. Yenul a slăbit brusc, iar dolarul australian s-a întărit semnificativ într-o mișcare bruscă, practic în oglindă față de șocul valutar din primele zile ale anului survenite pe aceleași monede sensibile la dinamica economiei chineze.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Munchin, a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că Administrația Prezidențială ia în calcul o suspendare a unor tarife impuse Chinei, iar Reuters anunță că, în perioada 30-31 ianuarie, vicepremierul chinez, Liu He, va vizita SUA pentru o serie de discuții având ca țintă rezolvarea impasului comercial dintre cele 2 țări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta este contextul în care, în piețele valutare asiatice, am avut mișcări importante, fără ca pe alte perechi valutare să fie o volatilitate particulară, așa cum s-a întâmplat și la începutul anului, într-un așa-numit „flash crash” despre care s-a spus fie că a fost un atac speculativ, fie că a fost un impuls antrenat de activarea în cascadă a unor ordine de către roboții de tranzacționare.
Moneda slabă a fost yenul, ce tradițional se întărește în etapele de stres financiar, dar slăbește atunci când climatul din piețe se relaxează. Prin contrast, dolarul australian a fost moneda tare în condițiile în care și economia Australiei, bogată în resurse naturale, este unul dintre marii beneficiari ai industriei Chinei.
Așa cum se vede pe graficul atașat, în numai câteva minute, dolarul australian s-a întărit cu aproximativ 0,6% în raport cu moneda SUA. Este un impuls în continuarea unei tendințe constante de întărire a dolarului australian după ce, în primele ore de tranzacționare ale anului, când încă piețele financiare nipone erau închise, dolarul australian s-a prăbușit chiar și cu aproximativ 6% în raport cu yenul, aparent fără să existe vreo știre.
Șocul survenit într-un context de lichiditate slabă a fost urmat de un parcurs de revenire în următoarele ore, care a anulat picajul, însă șocul a fost major, așa cum se vede pe graficul atașat, furnizat la acea dată de Profit.ro.
Reacția este de descătușare, întrucât Administrația Donald Trump anunțase că, de la 2 martie, ar fi urmat să ridice la 25% tarifele pentru importuri de bunuri în valoare de 200 miliarde dolari din China, de la 10% în prezent. Atât timp cât autoritățile de la Washington și Beijing vor continua să negocieze, „așteptările sunt că lucrurile se vor îndrepta într-o direcție pozitivă”, spune Kumiko Ishikawa, senior analyst la Sony Financial Holdings.
Dolarul american s-a întărit, de asemenea, abrupt față de yenul japonez, tot într-o mișcare impulsivă de câteva minute. Graficul orar atașat arată, însă, că reacția investitorilor este departe de cutremurul care a uimit lumea financiară la debut de an.
În timpul nopții cotațiile au încercat o stabilizare într-o zonă undeva la jumătatea mișcării. Volatilitatea post-șoc s-a menținut mică inclusiv la publicarea datelor statistice privind creșterea economică a Japoniei. Conform acestora, dinamica anualizată a Produsului Intern Brut este de 0,7%, în scădere raportată atât la raportarea anterioară, de 0,9%, cât și la estimările analiștilor, pentru un avans de 0,8%.,
Mișcarea, chiar dacă mai atenuată, este în oglindă cu cea de la începutul anului și este de natură să creeze frustrare printre investitorii de retail care au fost scoși din poziție în noaptea șocului valutar. Un trader menționa atunci că a fost, probabil, un atac speculativ vizând obținerea de câștiguri pe termen scurt, inclusiv prin „curățarea” conturilor unor clienți japonezi care luau poziții long pe perechea valutară dolar australian/yen spre a fructifica diferențialul pozitiv de dobândă și recomanda să urmărim rata divorțurilor din arhipelagul nipon.