GRAFIC Excedentul de lichiditate din sectorul bancar ajunge la un nou record. Cum îți afectează ratele la credit

GRAFIC Excedentul de lichiditate din sectorul bancar ajunge la un nou record. Cum îți afectează ratele la credit
scris 9 nov 2023

Excedentul de lichiditate din sectorul bancar în raport cu BNR a crescut în octombrie cu peste un sfert și a atins un nou record nominal istoric, fapt ce a pus presiune pe scăderea dobânzilor interbancare.

Băncile comerciale au înregistrat un excedent mediu zilnic al lichidității în raport cu Banca Națională a României de 36,5 miliarde de lei în octombrie, în creștere de la 29 de miliarde de lei în septembrie și peste precedentul record de 30,7 miliarde de lei atins în aprilie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR nu a făcut nici luna trecută operațiuni de sterilizare a lichidității prin atragerea de depozite la dobânda cheie de 7% pe an și a lăsat băncile să plaseze banii în exces la facilitatea de depozit la dobânda de 6%.

DOCUMENT Suspiciuni privind un nou atac al Guvernului la Pilonul II de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Suspiciuni privind un nou atac al Guvernului la Pilonul II de pensii

Pe de altă parte, BNR a ținut pentru prima oară în ultimul an o operațiune repo, dar în care a oferit o sumă modestă, de 0,2 milioane de lei, la dobânda de 7% pe an. Mai mult, o bancă (sau mai multe) a luat și 0,1 milioane de lei de la facilitatea Lombard, care are o dobândă de 8%.

Luna trecută, rezerva valutară administrată de BNR a scăzut cu 1,2 miliarde de euro, din care 229 de milioane de euro au fost plăți pentru datoria externă. Suma de 1 miliard de euro neexplicată de rambursările de datorie ar putea să fi mers în două direcții: fie pentru susținerea leului, fie banii au fost schimbați în lei de către Guvern și cheltuiți.

UniCredit: Comisioanele mai mari la ghișeu se aplică doar clienților care nu accesează ofertele băncii și au fost decise înainte de modificările legislative CITEȘTE ȘI UniCredit: Comisioanele mai mari la ghișeu se aplică doar clienților care nu accesează ofertele băncii și au fost decise înainte de modificările legislative

În prima situație, intervenția BNR pentru susținerea leului ar avea un efect de drenare a lichidității – pentru a proteja moneda națională, BNR vinde valută contra leilor, care dispar cu această ocazie, astfel că lichiditate scade.

Situația a doua are un efect de creștere a lichidității. Trezoreria statului are contul de valută ținut la BNR. Acel cont conține buffer-ul sau rezerva de valută la îndemâna Finanțelor. Dacă are cheltuieli mari și încasări puține, atunci Guvernul poate schimba din valuta pusă deoparte. Banii ajung mai departe la beneficiari – firme, bugetari sau pensionari – și mai departe în mare măsură în sectorul bancar, unde umflă lichiditatea excedentară.

Execuția bugetară pentru luna octombrie nu este încă disponibilă, dar în septembrie avea deja o deviere substanțială a Finanțelor de plan: deficitul a urcat cu 14 miliarde de lei într-o singură lună și  a ajuns la 56,5 miliarde de lei sau 3,6% din PIB, față de sub 42 de miliarde de lei și 3% din PIB anul trecut la aceeași dată.

Excedentul mare de lichiditate a produs efecte și la nivelul dobânzilor din piață, chiar dacă teoretic acestea se aflau la un prag de jos reprezentat de rata facilității de depozit. Astfel, media dobânzilor la tranzacțiile interbancare – practic dobânda la care băncile plasează depozite între ele – a scăzut de la 5,93% la 5,82%. Dacă această scădere se va menține pe parcursul trimestrului al patrulea, debitorii cu împrumuturi legate de IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor) vor vedea o scădere de o zecime de punct procentual începând cu aprilie 2024.

ROBOR la 3 luni a rămas însă foarte aproape de nivelul din august și septembrie, la 6,39% pe an.

TABEL Scădere la prețul benzinei, care a devenit cu 75 de bani/l mai ieftină decât motorina CITEȘTE ȘI TABEL Scădere la prețul benzinei, care a devenit cu 75 de bani/l mai ieftină decât motorina

În cazul în care vor apărea presiuni de depreciere a leului, BNR ar putea folosi momentul pentru a reduce excedentul de lichiditate, cred unii analiști. Cu mulți lei în piață, moneda națională este mai vulnerabilă la poziții scurte. Pe de altă parte, situația trebuie comparată cu cea regională, unde băncile centrale au început deja să scadă dobânzile de referință.

Analiștii estimează că cel mai devreme în aprilie-mai anul viitor (sau în a doua jumătate a anului), BNR va începe și scăderea ratei cheie. Momentul acestei relaxări monetare și amploarea sunt dependente de evoluția inflației. Noua prognoză a BNR arată că inflația va înregistra o creștere la începutul anului viitor, ca urmare a creșterilor de impozite și taxe, și va fi mai mare decât anticipa la finele lui 2024, dar că urmează să revină în țintă din trimestrul al treilea din 2025.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr
dobanda banci
robor
ircc