Garanti Bank estimează o creștere economică de 3,7% pentru acest an, apropiată de nivelul înregistrat anul trecut, de 3,8%, susținută în continuare de comerț și IT&C, la care s-ar putea adăuga sectorul imobiliar, care înregistrează o revenire în ultima perioadă, precum și creșteri ale prețurilor la apartamente.
Economia României a înregistrat anul trecut o creștere de 3,8%, peste estimările inițiale, care indicau un avans de 3,7%, pe fondul creșterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică.
Cererea pentru spații de birouri va fi impulsionată de sectorul serviciilor, care a accelerat, în special serviciile de IT și cele de externalizare a operațiunilor, indică raportul macroeconomic al Garanti Bank pentru primul trimestru al anului.
"Ca un nou trend, prețurile apartamentelor au început să crească, arătând că piața rezidențială se află la începutul unui noi ciclu, înregistrând anul trecut o creștere pentru prima data după perioada de recesiune, iar în primele două luni cifrele arată o dinamică puternică pentru sectorul rezidențial", notează raportul citat de News.ro
Economiștii Garanti atrag însă atenția, la fel ca reprezentanții BNR, dar și ai instituțiilor financiare internaționale, că România trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de producție prin reforme structural și investiții, în special în infrastructura de transport, pentru a evita anumite dezechilibre macroeconomice.
"Din nefericire, nu vedem pași în această direcție în viitorul apropiat. În timp ce finalul anului trecut a fost favorizat de excedentul bugetar acumulat pe parcursul anului, 2016 va fi marcat mai degrabă de constrângerile bugetare, având în vedere că este primul an plin cu reducerile de TVA și creșteri de salarii în sectorul bugetar care pun presiune pe execuția bugetară", se precizează în raport.
Mai mult, capacitatea administrativă și concentrarea pe proiectele de investiții pe termen lung sunt îngreunate de două perioade de alegeri, cele locale și parlamentare, dar și de anchetele anti-corupție intensificate, care au un efect advers pe termen scurt de blocare a proiectelor, pe lângă beneficiile pe termen mediu și lung de a reduce corupția.
Raportul mai arată că, în ciuda cererii puternice de consum, prețurile vor scădea în prima jumătate a anului ca urmare a celor două runde de reducere a TVA, din iunie anul trecut pentru alimente, de la 24% la 9%, și din ianuarie 2016 pentru cota generală de TVA, de la 24% la 20%.
"Inflația anuală va intra astfel în teritoriu pozitiv în a doua jumătate a anului și ne așteptăm să închidă anul sub limita inferioară a intervalului-țintă al BNR, la 1,4%", se mai spune în raport.
Estimarea este în linie cu prognoza băncii centrale din februarie, de 1,4% pentru finele anului, în timp ce pentru 2017 rata anuală a inflației ar urma să crească la 3,4%.
Economiștii băncii preconizează că Banca Națională va îngusta coridorul simetric din jurul dobânzii de politică monetară, care se situează în prezent la plus/minus 1,5%, în timp ce prima majorare a dobânzii-cheie ar putea avea loc anul viitor, în prezent fiind de 1,75%.
În ceea ce privește rezervele minime obligatorii (RMO), banca se așteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% pentru pasivele în valută și 8% pentru pasivele în lei, la 9%, respectiv 6%.