Furturile de monede virtuale de pe platformele de tranzacționare online s-au înmulțit semnificativ în prima jumătate a acestui an, valoarea pagubelor provocate fiind aproape de trei ori mai mare decât pe tot parcursul anului trecut, potrivit unui raport al firmei americane din domeniul siguranței cibernetice CipherTrace.
Conform raportului, în perioada ianuarie-iunie, au fost furate criptomonede în valoare totală de 761 milioane de dolari, comparativ cu furturi totalizând circa 266 milioane de dolari la nivelul anului 2017.
“Criptomonedele furate au o valoare de trei ori mai mare decât cea înregistrată anul trecut, iar tendința este evident una nefavorabilă”, a spus, într-un interviu pentru Reuters, Dave Jevans, directorul general al CipherTrace.
CITEȘTE ȘI Sondaj: Românii, printre cei mai interesați de investițiile în criptomonedePentru întreg anul 2018, CipherTrace estimează pierderi de 1,5 miliarde de dolari în urma furturilor de monede virtuale.
Cel mai recent caz de furt a fost raportat pe 20 iunie de platforma sud-coreeană Bithumb, printre cele mai mari din Asia. Hackerii au furat monede virtuale de 35 miliarde woni (circa 30 milioane dolari) de pe platformă, care și-a suspendat temporar operațiunile.
Anterior, pe 11 iunie, platforma Coinrail, de asemenea din Coreea de Sud, a dezvăluit furtul unor monede virtuale în valoare de circa 40 milioane de dolari, anunț care a provocat deprecierea bitcoin cu peste 10%.
Creșterea rapidă a cazurilor de furturi de monede virtuale din prima jumătate a anului a condus la înmulțirea la fel de accelerată a instanțelor de spălare de bani, dar și la o atenție sporită din partea autorităților de reglementare și a guvernelor, potrivit CipherTrace.
“Toate aceste fonduri obținute ilegal sunt spălate de infractori cu scopul de a-și ascunde identitatea și de a evita să fie arestați. În afara acestor actori, am observat creșterea finanțări activităților teroriste și a actorilor statali, precum și folosirea, în continuare, a criptomonedelor, în special bitcoin, pentru cumpărarea drogurilor, inclusiv fentanil (un analgezic puternic, utilizat deseori ca drog - n.r.) și a armelor”, se arată în raport.