Jurnaliștii de la Financial Times (FT) au găsit anunțurile pentru cele 2.400 de posturi disponibile în Rusia, care au fost publicate începând din decembrie. Conform acestora, aproximativ 1.500 dintre ele sunt pentru manageri de vânzări și poziții legate de servicii pentru clienți.
Într-unul dintre anunțurile de angajare publicat de Raiffeisen se arată că “obiectivele cheie ale băncii sunt extindere bazei de clienți activi și creșterea stabilă a veniturilor cu două cifre”. În altele se menționează că banca austriacă e în căutarea unui “manager pentru relația cu clienții” care dorește “își extindă în mod activ baza de clienți corporativi” pentru serviciile de salarizare, arată Biziday.
Anunțurile, se arată în articolul publicat de FT, par să contrazică declarațiile băncii austriece care a susținut în mod repetat, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, că dorește să își reducă și să își vândă afacerile din Rusia. La doi ani de la debutul invaziei, Raiffeisen a rămas creditorul occidental cu cele mai multe operațiuni în Rusia.
În urma descoperirii informațiilor, jurnaliștii FT au contactat banca pentru clarificării, iar reprezentanții acesteia au informat că directorul general al Raiffeisen a cerut începerea unei anchete. Ulterior a fost publicat un raport care arăta că anunțurile ar fi fost publicate ținându-se cont de un plan mai vechi al băncii, întocmit înaintea invaziei, care nu ar mai fi fost actualizat. Banca a transmis că informațiile despre angajările din Rusia nu corespund planurilor sale viitoare, care lucrează pentru a-și reduce activitatea în această țară.
Directorii Raiffeisen au subliniat că se află într-o situație dificilă în Rusia din cauză că profiturile realizate acolo nu pot fi repatriate și orice vânzare a afacerii va avea nevoie de aprobarea Kremlinului. În același timp, banca trebuie să își mențină funcțională afacerea din Rusia pentru a atrage un cumpărător și trebuie să facă acest lucru fără să susțină în mod direct economia de război a Rusiei.
Raiffeisen și-a redus activitățile din Rusia și ar intenționa să continue să facă acest lucru. Portofoliul său de credite a scăzut cu 56% de la începutul anului 2022 și a pus capăt tuturor relațiilor de corespondență cu alte bănci rusești. Totuși, dintre toate băncile europene care încă operează în Rusia și care dezvăluie numărul de angajați, Raiffeisen este singura care a crescut numărul acestora cu 6,6%, ajungând la 9.942 de angajați în decembrie 2023. Prin comparație, UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajați la sfârșitul anului 2023, față de 4.383 cu doi ani mai devreme. Reprezentanții băncii susțin că acest lucru se datorează eforturilor de a susține o afacere funcțională ce poate fi vândută.