Banca Angliei a dezvăluit designul unei viitoarei bancnote de 50 de lire sterline, cu chipul lui Alan Turing, matematicianul care, prin abilitățile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliaților în cel de-Al Doilea Război Mondial, și despre care se crede că s-ar fi sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, informează Reuters.

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentată o formulă matematică dintr-o cercetare realizată de Turing în 1936, considerată o precursoare a informaticii moderne, precum și desene tehnice ale mașinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma, scrie Agerpres.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bancnota din polimer conține și un citat din Turing despre apariția inteligenței artificiale: ''Este doar un preambul a ceea ce va veni și doar umbra a ceea ce va fi''.

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reușiseră să citească codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metodă de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce în ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei ''The Imitation Game'' (2014), în care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch.

Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicațiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliaților să stea la distanță de submarinele inamice și a jucat un rol esențial în Bătălia Atlanticului.

El a dezvoltat totodată o tehnică care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 și a fost supus castrării chimice prin injecții cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu închisoarea.

În Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerată infracțiune până în 1967. Turing s-a sinucis cu cianură în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost grațiat de regina Elisabeta a II-a în 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani înaintea morții.
Bancnota de 50 de lire sterline este cupiul cu cea mai mare valoare emis de Banca Angliei. Va intra în circulație pe 23 iunie, ziua de naștere a lui Turing.
