Fondurile de investiții cumpără ruble, mizând pe aprecierea monedei

Fondurile de investiții cumpără ruble, mizând pe aprecierea monedei
scris 11 apr 2016

Mangerii unora dintre cele mai performante fonduri de investiții, de la Berlin la New York, cumpără ruble mizând pe aprecierea monedei rusești, care a urcat deja cu 23% față de un minim record atins în ianuarie, ca efect al redresării cotațiilor petrolului, transmite Bloomberg.

Stuart Sclater-Booth, manager de portofolii la fondul Stone Harbor Investment Partners, cu active de peste 40 de miliarde de dolari, anticipează că rubla va urca la 63 de unități pentru un dolar, nivel cu 6,2% peste închiderea de vineri, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul Landesbank Berlin Investment a precizat că investește în active denominate în ruble aproape în fiecare zi.

Bănci mai de investiții, de la Goldman Sachs Group la JPMorgan Chase, și-au îmbunătățit începând din martie estimările referitoare la evoluția rublei.

SUA lansează mai multe bombe decât poate produce CITEȘTE ȘI SUA lansează mai multe bombe decât poate produce

Îmbunătățirea perspectivelor se bazează pe ideea că prețurile petrolului, care influențează în mare parte piața din Rusia, sau stabilizat după ce au scăzut cu circa 60% față de maximul anului trecut.

Rubla a crescut cel mai mult în rândul monedelor emergente de la minimul record atins în ianuarie și a recuperat puțin peste jumătate din pierderi în condițiile în care prețul petrolului Brent încurajează așteptările că avansul monedei ruse va continua.

”Credem că rubla va oferi un potențial atractiv pentru restul anului. Credem că petrolul a atins nivelul minim la începutul anului, iar banca centrală a Rusiei va reuși să reducă inflați”, a declarat Sclater-Booth.

PIB-ul Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume, s-a contractat în fiecare din trimestre după cel încheiat în martie 2015 și nu va reveni la creștere înainte de începutul anului viitor, potrivit estimărilor analiștilor.

Analiștii intervievați de Bloomberg anticipează că rubla se va deprecia cu 6% până la sfârșitul anului.

Înrăutățirea situației economice a Rusiei nu a împiedicat Landesbank, care investește în 64 de monede, să își crească expunerea la rublă de la 1% la 3% în 2015 și la 4% în 2016.

“Anticipăm că prețurile petrolului vor crește, iar rubla va continua să se aprecieze față de un coș valutar format din dolar și euro”, a spus Lutz Roehmyer, analist la Landesbank.

O divizie a Landesbank în Baden-Wuerttemberg a realizat cea mai exactă estimare pentru rublă în primul trimestru, potrivit datelor Bloomberg.

Rubla s-a apreciat cu 23% de la un minim record, în timp ce prețul petrolului Brent a avansat cu 43% în aceeași perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
fonduri de investitii