Senatorul Florin Cîțu (PNL) consideră că sancțiunea aplicată fondului de pensii NN de către Autoritatea de Supraveghere Financiară este una bizară și că ASF arată că răspunde unor comenzi politice venite din partea PSD, astfel că va cere audierea conducerii Autorității în Parlament pentru a prezenta explicații.
ASF a aplicat o sancțiune fără precedent NN, după ce fondul de administrare a pensiilor și-a avertizat, marți seara, contributorii că există riscul naționalizării Pilonului II de pensii private. Guvernul a respins vehement că ar avea astfel de intenții. Sub acuzația că a răsândit informații false, ASF a amendat NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social) și a amendat cu 100.000 de lei și a retras autorizația directorului executiv Raluca Țintoiu, ceea ce înseamnă că ea nu va mai putea lucra în piață.
“Decizia ASF este una bizară!”, spune Cîțu. “Voi propune audierea conducerii ASF în comisia de buget finanțe de la Senat, pentru a motiva această decizie!”, adaugă liberalul.
CITEȘTE ȘI Unicredit estimează că economia românească va crește cu 3,9% în 2017, iar cursul va urca spre 4,6 lei/euroASF a anunțat sancțiunea astăzi, după ce președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri seara că vrea să inițieze procedurile de demitere a conducerii Autorității, în urma acestui scandal, și a cerut sancțiuni dure împotriva NN.
Autoritatea susține că newsletter-ul trimis clienților conține informații înșelătoare, neaprobate de documente publice, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România. Informarea trimisă de NN cere clienților să ia atitudine și să-și apere pensia, și nu conține informații legate de starea fondurilor sau a plasamentelor.
Totodată, ASF a dispus și un control la BCR Pensii. Firma n-a trimis o informare clienților, în acest caz fiind vorba despre o opinie scrisă pe blog de directorul Radu Crăciun, în care cerea ca politicienii români să stea departe de ideea naționalizării fondurilor de pensii, așa cum s-a întâmplat în Polonia și Ungaria, pentru că ar afecta bunăstarea la bătrânețe a românilor.
“Am crezut că ASF este o instituție publică independentă, potrivit statutului, dar se pare că m-am înșelat. ASF este a treia instituție care arată că răspunde comenzilor politice ale PSD, după Comisia Națională de Prognoză și Curtea de Conturi”, spune Cîțu.
Referirea la Comisia de prognoză este legată de modul în care aceasta a ajustat prognoza de creștere economică în sus, pentru a acoperi datele din bugetul Guvernului, iar cea la Curtea de Conturi la controlul inițiat la cererea PSD pentru rectificările bugetare de anul trecut, din mandatul Guvernului Cioloș.
Conducerea ASF este numită de Parlament, la propunerea partidelor politice. Mișu Negrițoiu este președinte, Cornel Coca Constantinescu este prim-vicepreședinte, Mircea Ursache este vicepreședinte, responsabil cu piața de capital, iar Ion Giurescu este vicepreședinte, responsabil de sectorul pensiilor private.
Negrițoiu a fost director executiv al ING Bank România, pe vremea când NN făcea parte din grupul ING. Cîțu a lucrat, de asemenea, ca trezorier și economist șef al ING până în 2011, când a fost concediat, după un conflict cu conducerea.
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie.