Fitch confirmă ratingurile BCR și UniCredit Bank

Fitch confirmă ratingurile BCR și UniCredit Bank
scris 16 dec 2022

Fitch Ratings a confirmat calificativele pentru datoriile pe termen lung ale BCR și UniCredit Bank România, citând reziliența sectorului bancar în contextul încetinirii economiei, precum și o probabilitate ridicată ca bancile să beneficieze de sprijin din partea acționarilor majoritari în caz de nevoie.

Ratingul IDR pentru datoriile pe termen lung al BCR a fost confirmat la 'BBB+', cu perspectivă negativă, care reflectă perspectiva asociată calificativului suveran al României. Ratingul de viabilitate a fost menținut la 'bb+'.

Urmărește-ne și pe Google News

“IDR pe termen lung și ratingul de susținere a acționarilor (SSR) ale BCR sunt determinate de opinia noastră privind potențialul sprijin din partea societății-mamă, Erste Group Bank AG ('A'/perspectivă stabilă), și sunt limitate de plafonul de țară al României”, potrivit Fitch, care precizează că, în absența acestei constrângeri, BCR ar fi cotată cu o treaptă sub ratingul băncii-mamă.

ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii '90

Ratingul de susținere a acționarilor ia în considerare, de asemenea, “importanța strategică a BCR pentru societatea-mamă, riscurile ridicate de reputație pentru societatea-mamă și franciza sa internațională, precum și nivelul ridicat de integrare în cadrul grupului Erste”.

Agenția de evaluare financiară apreciază că sectorul bancar local este bine poziționat în fața presiunilor economice în creștere și notează că BCR, a doua mare bancă din sistem, intră în perioada de încetinire economică cu o calitate îmbunătățită a activelor și o acoperire solidă a provizioanelor.

“Creșterea economică a României, care va încetini semnificativ în 2023, împreună cu inflația ridicată și înăsprirea monetară, vor afecta performanța sectorului bancar în 2023, limitând creșterea creditării și exercitând presiuni asupra cheltuielilor de exploatare ale băncilor. Cu toate acestea, marjele de dobândă îmbunătățite, șomajul scăzut și subscrierile în general rezonabile ar trebui să limiteze majoritatea acestor riscuri. Considerăm că mediul operațional pentru bănci va fi în concordanță cu un scor "bb+", chiar și în cazul unei retrogradări cu o treaptă a IDR-ului suveran”, potrivit Fitch.

Separat, Fitch a confirmat calificativul IDR al UniCredit Bank la 'BBB', cu perspectivă stabilă, determinată de cea acordată acționarului majoritar, grupul italian UniCredit.

VIDEO Profit Financial.forum - Bancherii spun că nu au văzut mișcări de conturi după apelurile la boicot și transmit un mesaj de solidaritate cu companiile austriece CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Financial.forum - Bancherii spun că nu au văzut mișcări de conturi după apelurile la boicot și transmit un mesaj de solidaritate cu companiile austriece

Ratingul de viabilitate a fost confirmat la 'bb'.

“Ratingul de viabilitate reflectă anumite slăbiciuni ale profilului de credit autonom al UniCredit Bank în comparație cu cele ale băncilor mai mari de pe piața internă, printre care o rată mai mare a creditelor depreciate, o rată de rentabilitate mai mică și o franciză în general mai slabă”, arată Fitch.

Agenția precizează că ratingul de viabilitate reflectă, de asemenea, capitalizarea solidă și profilul stabil de finanțare și lichiditate ale UniCredit Bank.

Fitch a confirmat, în octombrie, calificativul suveran al României la 'BBB+', pe ultima treaptă recomandată investițiilor, și a atras atenția asupra unor vulnerabilități structurale, cum sunt cele legate de situația bugetară și de dezechilibrul contului curent.

Agenția estimează o creștere economică de 6,2% în România în acest an, ca urmare a dinamicii foarte ridicate din primele două trimestre.

Economia ar urma să intre însă, cel mai probabil, într-o recesiune tehnică din primul trimestrul al anului viitor, în contextul scăderii cererii externe, al creșterii dobânzilor și al inflației ridicate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
bcr fitch
unicredit
rating bcr