Danske Bank plătește 2 miliarde de dolari pentru pentru a soluționa scandalul spălării de bani la subsidiara din Estonia

Danske Bank plătește 2 miliarde de dolari pentru pentru a soluționa scandalul spălării de bani la subsidiara din Estonia
scris 14 dec 2022

Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, a pledat vinovată la acuzațiile de fraudă și a fost de acord să plătească amenzi totale de peste 2 miliarde de dolari pentru a soluționa anchetele autorităților din SUA și Danemarca legate de unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de spălare de bani din sistemul bancar global.

Danske Bank, care a admis, anterior, că fosta sa sucursală din Estonia a facilitat tranzacții suspecte în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro în numele unor clienți cu risc ridicat, inclusiv din Rusia, a recunoscut că a fraudat băncile americane în ceea ce privește clienții Danske Bank Estonia și controalele împotriva spălării banilor, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

"Timp de ani de zile, Danske Bank a mințit și a înșelat băncile americane pentru a pompa miliarde de dolari de fonduri suspecte și ilegale prin sistemul financiar american", arată procurorii americani.

Fondul Proprietatea închide vânzarea accelerată pentru restul deținerii de la OMV Petrom la un preț cu 7% sub cel din piața reglementată, dar dublu față de operațiunea similară de acum 6 ani. Tranzacție de peste 150 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea închide vânzarea accelerată pentru restul deținerii de la OMV Petrom la un preț cu 7% sub cel din piața reglementată, dar dublu față de operațiunea similară de acum 6 ani. Tranzacție de peste 150 milioane euro

Scandalul a pornit de la un denunțător din cadrul sucursalei estoniene a Danske Bank, care a contactat presa daneză pentru a dezvălui că banca a ignorat semnele care indicau "tranzacții cu potențial infracțional", pentru a transfera miliarde de dolari în Occident din 2008 până în 2017.

Documente obținute ulterior de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au scos la iveală o schemă globală de spălare de bani, supranumită Troika Laundromat ("Spălătoria Troika"), în spatele căreia s-ar fi aflat banca de investiții rusească Dialog Troika, cumpărată de banca de stat Sberbank în 2012.

Pe lângă Danske Bank, în schemă ar fi fost implicate și alte mari bănci internaționale, printre care Deutsche Bank, Swedbank, ING Groep, Nordea Bank și Raiffeisen Bank International.

“Cel puțin până în februarie 2014, ca urmare a auditurilor interne, a informațiilor primite de la autoritățile de reglementare și a unui denunțător intern, Danske Bank a știut că unii clienți ai NRP (divizia care deservea clienții nerezidenți ai subsidiarei din Estonia – n.r.) erau implicați în tranzacții extrem de suspecte și cu potențial infracțional, inclusiv tranzacții prin intermediul băncilor din SUA. Danske Bank știa, de asemenea, că programul și procedurile de combatere a spălării banilor ale Danske Bank Estonia nu îndeplineau standardele Danske Bank și nu erau adecvate pentru a face față riscurilor asociate cu NRP”, conform Departamentului american de Justiție.

Danske Bank a acceptat să plătească amenzi totale de aproape 1,39 miliarde de dolari pentru a soluționa investigațiile autorităților americane și 4,75 miliarde de coroane daneze (679 milioane dolari) pentru a închide o anchetă similară în Danemarca.

Sancțiunile vor fi acoperite printr-un provizion constituit anterior de Danske Bank.

“Danske Bank acceptă și este de acord cu termenii rezoluțiilor și, ca urmare a rezoluțiilor, investigațiile autorităților americane și daneze sunt acum închise cu privire la Danske Bank. Ca parte a acordului de pledoarie al Danske Bank cu DOJ, Danske Bank va fi plasată în probațiune pentru trei ani”, potrivit unui comunicat al băncii daneze.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
danske bank
spalare bani
troika laundromat
oligarhi rusi
danske bank estonia
ancheta spalare bani
amenda danske bank