Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile la ședința de politică monetară de joi , pentru a patra oară la rând, în încercarea de a tempera inflația din zona euro.
BCE a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzii cheie și, pe baza revizuirii substanțiale în creștere a perspectivelor privind inflația, se așteaptă să le majoreze în continuare. Instituția apreciază că ratele dobânzilor trebuie să crească semnificativ și într-un ritm constant pentru a atinge niveluri suficient de restrictive care să asigure revenirea inflației la ținta pe termen mediu de 2%.
BCE a discutat, de asemenea, despre reducerea portofoliului său obligațiuni, achiziționate pentru stimularea economiei din zona euro.
De la începutul lunii martie 2023, portofoliul de obligațiuni din programul de achiziționare de active (APP) va scădea, deoarece plățile de capital din titlurile ajunse la scadență nu vor mai integral reinvestite. Scăderea va fi de 15 miliarde euro pe lună, în medie, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023, iar ritmul ulterior al reducerilor de portofoliu va fi stabilit pe parcurs.
În cadrul reuniunii din februarie, Consiliul guvernatorilor va anunța parametrii detaliați pentru reducerea deținerilor de active.
În iulie, BCE a majorat dobânzile pentru prima dată în 11 ani. Majorarea de atunci, de 0,5 puncte procentuale, a depășit așteptările analiștilor.
Ulterior, la următoarele două ședințe de politică monetară, BCE a decis majorări record ale dobânzilor, de 0,75 puncte procentuale.
În noiembrie, inflația din zona euro a încetinit pentru prima dată într-un an și jumătate, oferind o rază de speranță Băncii Centrale Europene în lupta sa de a înăbuși creșterea îngrijorătoare a prețurilor. Rată anuală a inflației pentru luna noiembrie a fost de 10%, față de 10,6% în octombrie. Scăderea a fost cea mai mare din 2020 și prima din iunie 2021 încoace, însă inflația rămâne de 5 ori mai mare decât ținta BCE.