EXCLUSIV Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a verificat aproape toate casele de avocatură din București

EXCLUSIV Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a verificat aproape toate casele de avocatură din București
scris 13 apr 2016

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a verificat aproape toate casele importante de avocatură din București și a amendat mai mulți avocați pentru că nu au divulgat autorităților date despre anumiți clienți. Legea impune avocaților să sesizeze imediat Oficiul dacă au suspiciuni că o operațiune are ca scop spălarea banilor sau finanțarea terorismului, să trimită rapoarte privind banii clientelei care face obiectul unor sancțiuni internaționale și să anunțe orice tranzacție care depășește 15.000 de euro.

Este obligatorie și desemnarea unei persoane care să țină legătură între casa de avocatură și Oficiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse Profit.ro au precizat că, bazați pe aceste obligații, inspectorii ONPCSB au verificat în aceste zile aproape toate casele de avocatură importante din Capitală, fiind aplicate amenzi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Oficiului au confirmat acțiunea amplă de control, pe care au argumentat-o cu obligațiile legale pe care avocații trebuie să le respecte. Ei nu au precizat pentru ce anume au fost amendați avocații, ci au făcut trimitere la anumite legi.

Fiscul: Case obscure de avocatură găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă CITEȘTE ȘI Fiscul: Case obscure de avocatură găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă

"A fost verificat modul de respectare a prevederilor Legii 656/2002 și a HG 603/2011", au arătat aceștia.

Legea 656 impune inclusiv unui avocat să sesizeze Oficiul imediat ce are suspiciuni că o operațiune care urmează să fie efectuată are ca scop spălarea banilor sau finanțarea terorismului și să raporteze, în cel mult 10 zile lucrătoare, operațiunile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacția este realizată prin una sau mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele. Obligația este aplicată și pentru transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.

Noul sistem de pensii pentru avocați a fost aprobat de Parlament CITEȘTE ȘI Noul sistem de pensii pentru avocați a fost aprobat de Parlament

Hotărârea de guvern 603 impune totodată avocaților să transmită imediat Fiscului și Oficiului rapoarte privind fondurile și/sau resursele economice aflate în posesia ori sub controlul clientelei care face obiectul unor sancțiuni internaționale.

"Au fost aplicate sancțiuni contravenționale atunci când au fost identificate încălcări ale prevederilor actelor normative mai sus menționate", au mai transmis reprezentanții ONPCSB.

Conform legii, amenzile sunt cuprinse între 5.000 de lei și 20.000 de lei, pentru persoane juridice.

Oficiul a transmis totodată Profit.ro că astfel de controale vor mai fi declanșate.

viewscnt
Afla mai multe despre
spalarii banilor
avocati
bucuresti
case
clienti