Companii străine cu acte de corupție, terorism, trafic - liber la concesiuni dacă statul nu face rost de acte

Companii străine cu acte de corupție, terorism, trafic - liber la concesiuni dacă statul nu face rost de acte

Sursa: nalei

scris 2 oct 2015

Companiile străine care eventual au fost implicate în acte de corupție, fraudă, spălare de bani, terorism, exploatare prin muncă a copiilor sau nu au respectat alte contracte vor primi, totuși, lucrări în concesiune din partea statului român dacă în țara din care vin firmele nu sunt emise caziere judiciare sau alte asemenea acte.

În lipsa acestor documente, statul va fi obligat, conform proiectului finalizat și consultat de Profit.ro, să accepte din partea companiei respective o declarație pe proprie răspundere sau un act semnat în fața unui notar ori a unei asociații profesionale.

Urmărește-ne și pe Google News

Vor fi acceptate și companii despre care se cunoaște că au comis o astfel de infracțiune, dacă au trecut 3 ani de la data nerespectării unui contract anterior și 5 ani de la condamnarea pentru corupție, fraudă, spălare de bani, terorism și nu le-a fost interzis de către un tribunal să participe la licitații.

Documentul care include toate aceste măsuri va reglementa, începând cu anul viitor, modul de atribuire a contractelor de concesiune de lucrări și servicii.

Conform sistemului pregătit, la o licitație va fi exclus investitorul despre care se descoperă, pe baza informațiilor prezentate de acesta sau obținute în orice alt mod, că a fost condamnat prin hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești pentru participare la activități ale unei organizații criminale, corupție, fraudă, terorism, spălare de bani și exploatarea prin muncă a copiilor. Excluderea va fi dispusă și dacă în structura de conducere a companiei lucrează o astfel de persoană.

Vor fi excluse și firmele despre care se află că nu și-au plătit datoriile bugetare și nici nu le achită ori eșalonează până la data excluderii, dacă totalul datoriilor depășește echivalentul în lei al sumei de 4.000 de lei sau este mai mare de acest prag, dar sub 5% din totalul impozitelor neachitate. Statul și-a rezervat însă dreptul la derogări și le va putea accepta la licitații și cu datorii, ”pentru motive imperative de interes general, precum sănătatea publică sau protecția mediului”.

Excluderea va fi decisă și în cazul firmelor în insolvență, dacă nu au deja un plan de reorganizare viabil, care au comis abateri profesionale grave, precum încălcarea intenționată a regulilor de concurență sau a drepturilor de proprietate intelectuală, au încheiat cu alte firme acorduri de denaturare a concurenței, se află în conflict de interese ori au încălcat grav sau repetat obligațiile dintr-un contract de concesiune anterior.

Documentul stabilește că statul este obligat să accepte ca fiind suficient și relevant pentru demonstrarea faptului că  o firmă nu a comis aceste fapte orice document considerat edificator în țara de origine a firmei respective sau în țara în care aceasta este stabilită, cum ar fi certificate, caziere judiciare sau alte documente echivalente.

Autoritățile statului vor putea cere și direct informații de la instituțiile de specialitate din străinătate.

Același document prevede însă că, dacă actele doveditoare, precum cazierul judiciar, nu pot fi furnizate, statul va fi obligat să accepte și o simplă declarație pe proprie răspundere din partea firmei.

”În cazul în care în țara de origine sau în țara în care este stabilit ofertantul/candidatul nu se emit documente de natura celor prevăzute sau respectivele documente nu vizează toate situațiile prevăzute, autoritatea contractantă sau entitatea contractantă are obligația de a accepta o declarație pe propria răspundere sau, dacă în țara respectivă nu există prevederi legale referitoare la declarația pe propria răspundere, o declarație autentică dată în fața unui notar, a unei autorități administrative sau judiciare sau a unei asociații profesionale care are competențe în acest sens”, este textul care va fi înaintat Guvernului spre aprobare.

Contractul de concesiune va dura cât îi trebuie firmei să obțină un profit ”rezonabil”

În ceea ce privește durata contractelor de concesiune, documentul stabilește că aceasta este limitată, în scopul evitării denaturării concurenței, și va fi estimată de stat pe baza lucrărilor sau serviciilor solicitate.

Pentru concesiunile de lucrări sau de servicii a căror durată estimată este mai mare de 5 ani, perioada maximă nu poate depăși timpul ”estimat în mod rezonabil” ca fiind necesar concesionarului să obțină un venit minim care să-i permită recuperarea investițiilor inițiale (costul proiectării și al construcției), a costurilor cu executarea contractului (operare și întreținere) și a unui profit ”rezonabil”, fără detalii legate de o eventuală limită valorică.

viewscnt
Afla mai multe despre
concesiuni
licitatii