Prăbușirea lirei turcești la minime record în ultimele zile a avut un impact modest asupra monedelor din Europa Centrală și de Est (ECE), însă o eventuală înrăutățire a sentimentului internațional ar putea conduce la un declin ceva mai pronunțat în regiune pe termen scurt, potrivit unei analize Erste Group Bank. Leul rămâne pe un trend de depreciere și ar putea depăși 4,7 unități pentru un euro spre finele anului.
Proprietarul BCR notează că monedele din regiune s-au menținut la un nivel stabil în raport cu euro în prima parte a săptămânii trecute, cu excepția leului, care a pierdut teren după ce BNR a păstrat dobânda de referință neschimbată la ședința de politică monetară.
Joi și vineri, însă, efectele declinului lirei s-au făcut simțite și în regiune.
CITEȘTE ȘI Zile de foc pentru lira turcească, cu semne de extindere a contagiunii. După o depreciere de 11%, la un nou minim istoric, măsurile băncii centrale temperează doar ușor declinul“În condițiile în care fundamentele din ECE nu sunt comparabile cu cele ale Turciei, contagiunea în piețe a fost modestă. Dacă sentimentul internațional se deteriorează în continuare, monedele din ECE ar putea, de asemenea, să se deprecieze ușor”, potrivit Erste.
Analiștii băncii austriece consideră că, din punct de vedere al fundamentelor, cele mai multe monede din regiune sunt evaluate corect în raport cu euro.
“În absența unei înrăutățiri a sentimentului global, coroana cehească ar trebui chiar să se întărească, în timp ce leul ar trebui să înregistreze un declin moderat. Cu toate acestea, factorii internaționali par să primeze în prezent în ceea ce privește evoluțiile valutare pe termen scurt”, se arată în analiza băncii.
Lira turcească a continuat să se deprecieze și a atins un nou minim record în tranzacțiile overnight, la peste 7 unități față de dolarul american, declinul temperându-se ulterior, după ce banca centrală a anunțat noi măsuri pentru a crește lichiditatea din piață. Acțiunile mai multor companii înregistrează scăderi la jumătatea zilei, în condițiile în care bănci europene, dar și companii din alte domenii au expuneri semnificative în Turcia.
Erste preconizează un curs euro/leu în jurul a 4,70 de unități în trimestrul al treilea, care ar putea crește la 4,73 de unități spre finele anului. Luni, BNR a stabilit un curs de 4,6607 lei pentru un euro, în urcare cu 0,09% de la 4,6567 lei vineri.
În ceea ce privește evoluția economiei, analiștii băncii estimează accelerarea creșterii PIB la 1,2% în trimestrul al doilea, de la un avans de doar 0,1% în primele trei luni. Raportat la perioada similară din 2017, Erste vede o creștere de 3,8% a economiei românești în al doilea trimestru, după o expansiune anuală de 4% în ianuarie-martie.
Institutul Național de Statistică va publica mâine primele date privind evoluția economică în perioada aprilie-iunie.