Autoritățile financiare elvețiene au anunțat că ofertele inițiale de criptomonede (ICO) vor fi reglementate fie ca activități ce cad sub incidența legilor privind combaterea spălării banilor, fie ca active financiare.
Companiile sau persoanele care lansează criptomonede ce urmează să fie folosite exclusiv ca mijloc de plată și care pot fi transferate, vor fi supuse legislației referitoare la combaterea spălării banilor, potrivit autorității elvețiene de supraveghere financiară FINMA.
Autoritatea elvețiană precizează că ofertele de astfel de monede digitale, denumite și token (fisă, jeton – n.r.), nu vor fi tratate ca titluri de valoare, scrie Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FINMA nu va include în categoria titlurilor de valoare nici strângerea de fonduri prin intermediul criptomonedelor menite să acorde deținătorului acces la aplicații sau servicii online și care pot fi folosite în acest fel pentru serviciile sau aplicațiile oferite de cel care lansează noua monedă, sau token.
Dacă însă astfel de monede digitale “de utilități” pot fi folosite și ca instrument de investiție, acestea vor fi reglementate în baza legilor din piața de capital, același lucru fiind valabil și pentru o a treia categorie de ICO, cea de oferte de monede-activ.
FINMA consideră că o criptomonedă-activ este un titlu de valoare, la fel ca acțiunile, obligațiunile sau instrumentele derivate, ceea ce înseamnă că sunt supuse regulamentelor din piețele financiare, arată autoritatea într-un ghid privind ofertele inițiale de criptomonede.
“FINMA a observat o creștere abruptă a numărului de oferte inițiale de criptomonede planificate, sau care au fost derulate în Elveția, precum și o creștere exponențială a numărului de întrebări privind aplicabilitatea reglementărilor în vigoare”, potrivit documentului citat.
CITEȘTE ȘI Benoit Coeure, BCE: Bitcoin este în mod clar o bulă. Sunt sigur că vor fi măsuri suplimentare de reglementareInstituția elvețiană notează că, în prezent, nu există o terminologie acceptată pe plan național și internațional privind clasificarea monedelor virtuale, astfel că acestea au fost împărțite în cele trei categorii (token ca mijloc de plată, token de utilități și token-activ), cu mențiunea că pot exita și forme hibride de token.
Autoritatea de supraveghere reamintește investitorilor că ofertele de criptomonede sunt riscante, iar noile monede digitale pot suferi variații importante de preț. Totodată, având în vedere că multe proiecte de ICO sunt în faza incipientă de dezvoltare, investitorii sunt supuși incertitudinilor, inclusiv legate de obligativitatea contractelor semnate în conformitate cu legislația civilă în vigoare.
FINMA nu a precizat data la care vor intra în vigoare măsurile și nici nu este clar dacă acestea vor suferi modificări, însă Elveția ar putea fi prima țară din Europa care reglementează ofertele de noi monede digitale.
În decembrie, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord politic cu privire la reglementarea platformelor de schimb pentru bitcoin și alte monede virtuale, însă acesta trebuie adoptat formal, după care statele membre vor avea 18 luni la dispoziție să transpună noile reguli în legislația națională.