Fuziunea UBS-Credit Suisse ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de aproximativ 260 miliarde de franci elvețieni (280 miliarde dolari) din partea statului și a băncii centrale elvețiene, echivalent cu o treime din produsul intern brut al țării, potrivit documentelor care detaliază mariajul de conveniență dintre cei mai mari doi creditori elvețieni.
Ajutorul ia forma unor lichidități în sumă de până la 250 miliarde de franci, care vor fi rambursate, în timp ce guvernul va absorbi pierderi de până la 9 miliarde de franci din afacere, scrie Reuters.
Autoritățile elvețiene au anunțat, duminică, că UBS a fost de acord să cumpere rivala Credit Suisse, în cadrul unei fuziuni de urgență, menită să protejeze Elveția de turbulențele financiare globale.
CITEȘTE ȘI VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezentUBS a declarat că va plăti 3,2 miliarde de dolari pentru a doua mare bancă elvețiană, veche de 167 ani, în timp ce guvernul a precizat că UBS va prelua și pierderi inițiale de 5,4 miliarde de dolari rezultate din închiderea pozițiilor pe instrumente derivate și a alte categorii de active riscante, se arată în documentele care prezintă acordul.
Cu toate acestea, tranzacția implică și un sprijin public semnificativ, cu trei tranșe de lichidități și împrumuturi, precum și un angajament din partea guvernului elvețian de a absorbi până la 9 miliarde de franci din pierderile potențiale rezultate în urma preluării.
Sprijinul total, de 259 miliarde de franci, este echivalent cu o treime din produsul intern brut al Elveției, care s-a ridicat anul trecut la 771 de miliarde de franci.
"Guvernul va trebui să le spună alegătorilor de ce pune în pericol banii cetățenilor, banii contribuabililor, pentru a salva o bancă care deservea în mod predominant ultra-bogații, care făcea niște lucruri extraordinare cu banca sa de investiții și care plătea angajaților sume nebunești în raport cu ceea ce primește omul de rând", a declarat, pentru Reuters, un fost director executiv al unei bănci globale, care nu a dorit să fie identificat.
CITEȘTE ȘI Silicon Valley Bank a dat prime cu câteva ore înainte de falimentPartidele elvețiene din întregul spectru politic și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sumele uriașe de bani furnizate prin injecția de lichidități de la banca centrală, precum și la ajutorul guvernamental.
Roger Nordmann, liderul social-democraților (PS) din camera inferioară a parlamentului elvețian, a avertizat că pachetul de sprijin reprezintă un "risc enorm".
"Noul UBS este, de asemenea, un alt risc masiv - va avea active de peste 1.500 de miliarde de franci și este pur și simplu prea mare pentru Elveția", a declarat Nordmann luni.
Credit Suisse și-a asigurat angajații că bonusurile lor vor fi plătite integral, potrivit unei note trimise personalului după anunțarea tranzacției și consultate de Reuters.
Sprijinul public pentru bancă va fi acordat în trei moduri
Credit Suisse a apelat deja la schema de asistență de urgență pentru lichidități a Băncii Naționale a Elveției (SNB).
Banca a declarat, miercurea trecută, că va împrumuta până la 50 miliarde de franci de la banca centrală pentru a-și întări lichiditățile.
În plus, Banca Națională a Elveției a oferit băncii rezultate în urma fuziunii un împrumut de urgență de până la 100 de miliarde de franci elvețieni. Împrumutul respectiv este protejat în caz de neplată.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro IMM - Ministrul Boloș: Există non-interes în proiectul de listare la bursă din partea IMM. Banii ar putea fi realocați pentru ca tinerii să investească pe bursăCea de-a treia tranșă de sprijin permite Credit Suisse să apeleze la o finanțare suplimentară de 100 de miliarde de franci prin intermediul unei garanții publice de lichiditate, care este garantată în mod explicit de guvernul elvețian.
SNB a refuzat să comenteze dacă Credit Suisse și UBS au accesat banii oferiți.
Credit Suisse este cel mai mare creditor care a căzut victimă turbulențelor de pe piețele globale, declanșate de prăbușirea recentă a băncilor americane Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank.
Banca elevețiană s-a confruntat de mai mulți ani cu probleme financiare și de imagine, inclusiv în contextul în care a fost obiectul mai multor anchete privind activități de spălare de bani. Temerile investitorilor privind soliditatea băncii s-au amplificat săptămâna trecută, după ce Credit Suisse și-a amânat publicarea raportului financiar, iar principalul său acționar a declarat că nu este dispus să mai furnizeze capital suplimentar.
Atât UBS, cât și Credit Suisse fac parte dintr-un grup de 30 de bănci de importanță sistemică la nivel mondial, supravegheate îndeaproape de autoritățile de reglementare. Un eventual faliment al Credit Suisse s-ar răsfrânge asupra întregului sistem financiar, a declarat guvernul elvețian duminică.
CITEȘTE ȘI Peste 70 de miliarde de dolari au dispărut de pe piața cripto în 24 de ore"Falimentul Credit Suisse ar fi avut pagube colaterale uriașe - și pe piața financiară elvețiană, risc de contagiune pentru UBS și alte bănci, dar și la nivel internațional", a spus ministrul elvețian de finanțe, Karin Keller-Sutter, într-o conferință de presă.