Libor (London Interbank Offered Rate), referința de care depind dobânzile pentru credite și alte produse financiare în valoare de 350.000 de miliarde de dolari, va fi eliminată până la finele anului 2021, organismele de reglementare și băncile din Marea Britanie convenind să înlocuiască acest indicator cu unul care să inspire mai multă încredere, informează Bloomberg.
Anunțul a fost făcut astăzi de Andrew Bailey, directorul autorității britanice de reglementare în domeniul financiar. Potrivit acestuia, Libor nu este o rată de referință relevantă dat fiind că tranzacțiile pe baza căruia este calculat indicatorul sunt limitate.
“Nu cred că vom putea trece la indicatori bazați pe tranzacții dacă piața va continua să se bazeze pe Libor în forma sa actuală”, spune Bailey.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea britanică a început să reglementeze Libor abia în 2013, an în care manipularea indicatorilor financiari a devenit infracțiune.
Libor s-a aflat în centrul unor scandaluri legate de manipularea pieței, problema intrând în atenția publicului în 2012, după ce o anchetă internațională a relevat că mai multe bănci mari, printre care Deutsche Bank, Barclays, Rabobank și Royal Bank of Scotland, s-au înțeles să manipuleze cotațiile pentru acest indicator.
În scandalul legat de manipulare LIBOR este implicată și Banca Angliei. Potrivit unei înregistrări din 2008, obținută anul acesta de BBC, Banca Angliei a cerut în mod repetat băncilor comerciale să reducă dobânzile Libor în timpul crizei financiare.
Banca Angliei a negat în repetate rânduri că ar fi fost la curent cu manipularea dobânzilor, susținând că a aflat doar după ce scandalul a devenit public
Băncile comerciale implicate în scandal au fost amendate cu sume de ordinul miliardelor de dolari ca rezultat al investigațiilor legate de manipularea dobânzilor derulate de mai multe state. Cea mai recentă amendă a fost aplicată la finele anului trecut în Elveția. Comisia elvețiană pentru concurență a amendat 7 bănci, printre care JPMorgan, Societe Generale și Credit Suisse, cu o sumă de 99 milioane de franci elvețieni.
Autoritatea de reglementare în domeniul financiar din Marea Britanie a pus sub acuzare 19 executivi bancari și traderi în legătură cu manipularea dobânzilor Libor și Euribor în timpul crizei financiare. Dintre aceștia, doar patru au fost condamnați, printre care și fostul agent al Barclays, Peter Johnson, care a pledat vinovat la acuzația de a fi conspirat pentru a comite fraudă. Tot în acest dosar, Tom Hayes, fost trader la UBS și Citigroup, a fost condamnat în august 2015 la 14 ani închisoare pentru manipularea Libor, sentință redusă ulterior la 11 ani.