Dolarul a înregistrat cel mai mare declin săptămânal din ultimii peste 10 ani, măsurile de susținere a economiilor de ordinul miilor de miliarde de dolari anunțate de guverne și bănci centrale contribuind la calmarea piețelor bulversate de pandemia de coronavirus. Indicii bursieri de pe Wall Street au închis vineri în scădere, dar cu creștere record la nivelul săptămânii, transmite Reuters.
Moneda americană s-a apreciat puternic în prima parte a lunii martie pe fondul declinului cotațiilor acțiunilor și obligațiunilor, scrie News.ro.
Angajamentele asumate de guverne și eforturile coordonate ale băncilor centrale de a crește oferta de dolar au susținut creșterea altor monede majore.
Camera Reprezentanților a aprobat vineri un pachet de ajutoare financiare de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria Statelor Unite, pentru a susține populația și companiile să facă față crizei economice provocate de epidemie.
Dolarul a scăzut vineri cu 0,87% față de un coș de valute, la 98,41. Pe ansamblul săptămânii, dolari a scăzut cu 3,9%, acesta fiind cel mai mare declin săptămânal consemnat după martie 2009.
Indicele dolarului a înregistrat săptămâna trecută cea mai mare creștere de după criza financiară din 2008.
Euro s-a apreciat cu 0,83% față de dolar, la 1.1119 dolari pe unitate.
Lira sterlină a urcat cu 2,07%, la 1,2454 dolari pe unitate, în timp ce dolarul australian a crescut cu 1,78%, la 0,6171 dolari americani pe unitate.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 4,06%, S&P 500 cu 3,37%, iar Nasdaq Composite cu 3,79%.
După închiderea bursei, președintele Donald Trump a promulgat pachetul de măsuri de stimulare a economiei.
Proiectul, alături de relaxarea politicii monetare de către Rezerva Federală, prin măsuri fără precedent, a contribuit la creșterea indicelui S&P 500 cu 10,2% pe ansamblul săptămânii, ea mai bună evoluție din 2009. S&P 500 este totuși cu circa 25% sub nivelul maxim record atins în februarie.
Indicele Dow Jones a consemnat cea mai bună performanță pe parcursul a trei ședințe de tranzacționare de după 1931, o creștere de 21%, intrând în piață bull. Chiar și după declinul de vineri, indicele Dow Jones a închis în urcare cu 12,8%, înregistrând cea mai bună evoluție săptămânală de după 1938.