Deal Your Crypto. Acesta este numele primei piețe on-line, dedicată cumpărărilor și vânzării, unde moneda folosită nu mai este cea tradițională. Pe Deal Your Crypto, opera a doi studenți români, se folosesc monezile digitale, de la cea mai cunoscută, Bitcoin, până la cele mai puțin accesibile neinițiaților. Iar Mihnea Ioniță și Adrian Popa, cei doi studenți fondatori ai aplicației web, spun că depozitele pe platformă pot fi în Bitcoin, dar și în alte monede digitale, care pot fi convertite, la cea mai bună rată de conversie, în Bitcoin.
Mihnea Ioniță și Nicolae – Adrian Popa, ambii studenți în anul al III-lea la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnice din București, au fondat noua companie acum câteva luni, în mai 2019, dar ideea unei platforme pe care să poți vinde și cumpăra cu ajutorul crypto-monezilor nu le dădea pace, de mai bine de un an si jumătate.
ADRIAN POPA
"Mă uitam într-o zi pe OLX, căutam niște jocuri. Atunci am observat că existau anunțuri care menționau că acceptă Bitcoin sau alte monede digitale, ca Litecoin sau Ethereum. Nu știam, la acel moment, ce sunt crypto-monezile, așa că m-am apucat să caut pe internet mai multe despre ele. Am fost impresionat de ce am descoperit și totul s-a transformat într-o pasiune. După ceva vreme, am constatat că nu există o platformă on-line dedicată exclusiv cumpărăturilor cu aceste crypto-monezi. Am realizat această oportunitate, de a crea un marketplace, dedicat monezilor digitale”, povestește Mihnea Ioniță cum a început aventura.
I-a împărtășit idea colegului său de facultate, Adrian Popa. S-au pus pe treabă. Au început să schițeze site-ul și să identifice cum ar putea fi realizată partea tehnică. ”Mai tot timpul liber ni-l petreceam lucrând la platformă. Numai că și eu, și Mihnea, eram și angajați, și mergeam și la facultate. După o lună, am realizat că, dacă vrem să facem ceva serios, cele două-trei ore alocate zilnic acestui proiect sunt insuficiente”, povestește și Adrian Popa.
Un marketplace realizat din resurse financiare proprii
Cei doi studenți au decis să renunțe la job-urile pe care le aveau și să se dedice exclusiv propriului proiect. Au participat si au obținut finanțare de la fondul european ”Romania Start-up Plus”, dar, birocrația i-a descurajat, așa că au renunțat la grant și au continuat cu resurse financiare proprii.
”După opt luni de muncă, împreună cu Adrian, am lansat cu succes platforma și lucrăm la aceasta în continuare. Dacă un utilizator dorește să cumpere unul sau mai multe produse, procesul este foarte simplu: adaugă produsele dorite în coșul de cumpărături, creează un cont nou sau se autentifică pe unul existent, depozitează cât dorește să cheltuiască și continuă procesul de check-out. Vânzătorii primesc notificare și trimit produsele sau serviciile achiziționate. Pentru cine dorește să listeze un produs sau serviciu pe platformă, procesul este și mai simplu. Înregistrează un cont nou, accesează pagina de “Ofertă nouă” din meniu, completează câmpurile cu toate informațiile necesare și listează produsul sau serviciul oferit pe marketplace”, explică Mihnea.
Cine sunt proprietarii marketplace-ului pentru monezile digitale
De loc din Brăila, Mihnea Ioniță este absolvent al Colegiului Național ”Nicolae Bălcescu”, profil Matematică - Informatică. Pasiunea sa pentru programare și calculatoare a fost dublată de pasiunea pentru sport. A jucat patru ani baschet de performanță pentru echipa ”Cuza Sport” Brăila, care s-a clasat pe locul al treilea pe țară, la categoria U14. Ca adolescent, a participat la tot felul de proiecte multi-culturale și schimburi de experiențe.
A intrat la Facultatea de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației din București, cu 9,49 și s-a angajat rapid ca programator, la o importantă firmă, de unde a demisionat doar pentru a-și construi propria piață on–line și propria afacere. Mihnea nu vrea să se oprească aici: ”Îmi propun să fac încă o facultate, de administrare a afacerilor, de data aceasta în Belgia. Consider ca este foarte important să ai studii superioare în domeniile care te interesează, în cazul meu - afacerile și dezvoltarea de aplicații web”, spune tânărul antreprenor, care ne mărturisește că, în timpul liber, atât cât îi mai rămâne, îi place să gătească, să se joace pe calculator, dar, mai ales, să se afle alături de prieteni și de persoanele dragi, care contează.
IONIȚĂ MIHNEA
Adrian Popa, co-fondatorul Deal Your Crypto, spune că pasiunea pentru tehnologie a început la vârsta de cinci ani, când a descoperit primul PC și a fost fascinat de acesta. ”La 11-12 ani, am învățat HTML, limbajul de prezentare a paginilor web, iar odată cu intrarea la liceu, am început să învăț și programare. Inițial, era un subiect pe care nu îl înțelegeam de nicio culoare, dar după niște eforturi, am reușit să îi dau de cap și chiar a devenit materia mea preferată”, povestește Adrian care, pe parcursul liceului, a fost implicat în mai multe proiecte dintre care, cel mai important pentru el a fost „Cinci Licee, Cinci Institute”, realizat împreună cu Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”, finalizat cu prezența la Noaptea Cercetătorilor 2015. După ce a absolvit Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, la profilul Matematică – Informatică, intensiv Informatică, Adrian s-a îndreptat spre Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, iar de curând a fost admis și la cea de a doua facultate, de Matematică și Informatică a Universității din București. În timpul liber îi place să vizioneze filme și seriale, să citească, să gătească și să afle cât mai multe lucruri despre spațiul cosmic.