Al treilea program de salvare contractat de Grecia a obligat băncile elene să își limiteze ambițiile de dezvoltare internațională, portofoliile lor în Europa de Sud-Est înregistrând o scădere de 51,6%, de la 56,5 miliarde de euro în 2010 la 27,4 miliarde de euro, relatează Kathimerini.
Alpha Bank, Eurobank (Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească) și Piraeus Bank, cele mai mari bănci din Grecia, sunt prezente și pe piața din România, unde reprezintă 12% din sistemul bancar, scrie News.ro.
Datele Băncii Greciei arată că reducerea a fost determinată în mare parte de retragerea băncilor elene din Turcia și Polonia, care reprezentau cumulat 36% din activitățile lor internaționale, precum și de un declin de 21% al împrumuturilor pe piețele unde sunt încă prezente.
În prezent, băncile trebuie să își restricționeze și mai mult activitățile internaționale, în special Piraeus Bank și National Bank of Greece, care au primit mai multă asistență din partea statului elen, în cadrul unei a treia runde de recapitalizare.
Restricționarea activităților internaționale a reprezentat o precondiție pentru aprobarea planurilor de recapitalizare și a ajutoarelor de stat.
”Activitățile internaționale ale băncilor elene vor juca un rol minor în operațiunile lor”, afirmă Banca Greciei.
Aceste evoluții marchează practic sfârșitul expansiunii băncilor din Grecia, care a început la începutul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și a atins un vârf la jumătatea anilor 2000.
În perioada 2000-2007, în fiecare an o bancă elenă a cumpărat una străină sau a înființat o filială în străinătate.
CITEȘTE ȘI Parlamentul și Guvernul scot din sertare proiecte care pot schimba semnificativ peisajul bancar localPână la sfârșitul lui 2007, băncile grecești au creat un mic imperiu, cu o prezență în 15 țări (în afară de Grecia), inclusiv în România, o rețea care a reunit 3.500 de unități bancare și peste 42.000 de angajați.
Activele totale ale băncilor grecești în străinătate erau de 90 de miliarde de euro, iar portofoliile de credite de peste 60 de miliarde de euro.
Pornind de la o bază de 10 milioane de cetățeni și un PIB annual de circa 210 miliarde de euro, băncile elene au devenit jucători regionali, cu o prezență semnificativă într-o arie geografică extinsă, formată din Ucraina și Polonia la nord, întreaga Peninsulă Balcanică și Turcia, iar în sud până în Egipt.
Piața potențială a acestor țări este de aproape 300 de milioane de locuitori și un PIB total de 3.400 de miliarde de euro.
Directorii de bănci consideră că pozițiile și investițiile acestora în sud-estul Europei ar fi putut fi salvate dacă criza din Grecia și impactul acesteia asupra economiei ar fi fost administrate mai eficient încă de la început, ceea ce ar fi permis băncilor să își revină mai repede.
Asta nu s-a întâmplat însă, iar sfârșitul lui 2009 a dus la primul program de salvare, urmat de incertitudini și incapacitatea de a adopta reforme. Apoi au urmat alte două programe de salvare, economia a pierdut în total 26% din PIB, iar șomajul a trecut de 25%.