Credit Suisse, găsită vinovată de spălare de bani, în primul proces penal intentat unei bănci mari din Elveția

Credit Suisse, găsită vinovată de spălare de bani, în primul proces penal intentat unei bănci mari din Elveția
scris 28 iun 2022

Credit Suisse și un fost angajat au fost găsiți vinovați de Curtea Penală Federală din Elveția pentru că nu au împiedicat spălarea banilor, în primul proces penal împotriva uneia dintre cele mai mari bănci din țară, transmite CNBC.

Procesul – care a inclus mărturii despre crime și bani înghesuiți în valize – este văzut ca un caz de test pentru procurorii care adoptă o linie mai dură împotriva băncilor țării, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Judecătorii au analizat dacă Credit Suisse și fostul angajat au luat măsuri suficiente pentru a împiedica o presupusă bandă de traficanți de cocaină din Bulgaria să spele profituri prin intermediul băncii, din 2004 până în 2008.

Atât Credit Suisse, cât și fostul angajat au negat faptele greșite.

Instanța a declarat luni că a constatat deficiențe în cadrul Credit Suisse atât în ​​ceea ce privește gestionarea relațiilor clienților cu organizația criminală, cât și în ceea ce privește monitorizarea implementării regulilor de combatere a spălării banilor.

”Aceste deficiențe au permis retragerea activelor organizației criminale, care a stat la baza condamnării fostului angajat al băncii pentru spălare de bani calificată”, a spus instanța.

Credit Suisse riscă o amendă de 2 milioane de franci elvețieni (2,1 milioane de dolari).

Instanța i-a dat fostului angajat, care nu poate fi numit în conformitate cu legile elvețiene privind confidențialitatea, o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare și o amendă pentru spălare de bani.

Credit Suisse a declarat că va face recurs împotriva condamnării, despre care a spus că a apărut în urma unei anchete care datează de mai bine de 14 ani.

”Credit Suisse testează continuu cadrul său de combatere a spălării banilor și l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluție. Generarea unei creșteri conforme a afacerii în conformitate cu cerințele legale și de reglementare este esențială pentru Credit Suisse”, a spus banca.

Experții în corupție și spălarea banilor au spus că faptul că Elveția a luat măsuri legale împotriva unui jucător bancar global precum Credit Suisse ar putea transmite un mesaj puternic într-o țară renumită pentru industria sa bancară.

”Acesta are potențialul de a fi un moment decisiv pentru Elveția. Ceea ce este semnificativ în acest caz este că Elveția ia măsuri legale împotriva unei companii și nu a oricărei companii – Credit Suisse este una dintre bijuteriile coroanei elvețiene”, a declarat Mark Pieth, expert în spălarea banilor la Universitatea din Basel, în ajunul procesului.

Băncile private elvețiene au adoptat controale mai stricte împotriva spălării banilor după o campanie la nivel internațional a autorităților de reglementare pentru a preveni spălarea banilor.

Cu toate acestea, Elveția are încă lacune masive în prevenirea spălării banilor, a declarat Marc Herkenrath, director adjunct al Transparency International în Elveția.

Conform legilor elvețiene, o companie poate fi făcută răspunzătoare pentru organizarea necorespunzătoare sau pentru nerespectarea tuturor măsurilor rezonabile pentru a preveni producerea unei infracțiuni, expunând-o la răspundere penală. În cazul Credit Suisse, procurorii au susținut că fostul manager pentru relații a ajutat la ascunderea originilor criminale a banilor pentru clienți prin tranzacții de peste 146 de milioane de franci elvețieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar, o parte dintre aceștia îndesați în valize.

Managerul pentru relații, care a părăsit Credit Suisse în 2010, nu a fost luni în sala de judecată. În timpul audierilor din februarie, fostul manager de relații a declarat că Credit Suisse a aflat despre crime și contrabandă de cocaină despre care se presupune că au fost legate de o bandă bulgară, dar a continuat să gestioneze banii care se află acum în centrul procesului. Fostul bancher a spus în timpul audierilor că și-a informat managerii despre evenimente, inclusiv două crime, asociate cu clienții, dar că aceștia au decis totuși să continue afacerea. Credit Suisse a contestat originea ilegală a banilor, spunând că fostul luptător bulgar Banev și cercul său de apropiați au operat afaceri legitime în construcții, leasing și hoteluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
spălare de bani