Credit Suisse - cele mai mari pierderi de la criza financiară din 2008

Credit Suisse - cele mai mari pierderi de la criza financiară din 2008
scris 10 feb 2023

Credit Suisse a înregistrat pierderi în trimestrul patru și pe ansambul anului 2022 care au depășit așteptările analiștilor, fiind și cele mai mari de la criza financiară din 2008, în timp ce banca elvețiană a continuat un plan de restructurare strategică. Banca a mai avertizat că și în 2023 va consemna pierderi semnificative, transmite CNBC.

În trimestrul patru, pierderea netă atribuită acționarilor a fost de 1,4 miliarde de franci elvețieni (1,51 miliarde de dolari), peste previziunile analiștilor privind o pierdere de 1,32 miliarde de franci elvețieni, potrivit Eikon.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacțiile cu cardul au crescut CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu cardul au crescut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pierderea pe întregul an a fost de 7,3 miliarde de franci elvețieni, depășind așteptările analiștilor de 6,53 miliarde de franci elvețieni, scrie News.ro.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 14%  în urma informațiilor.

CEO-ul Ulrich Koerner a declarat joi, pentru CNBC, că rezultatele financiare sunt ”total inacceptabile”, dar a subliniat necesitatea programului de transformare multianual, aflat în curs.

Sub presiunea investitorilor, banca a anunțat în octombrie un plan de simplificare și transformare a afacerilor sale, în efortul de a reveni la o rentabilitate stabilă, în urma performanței cronice slabe a băncii sale de investiții și a unei serii de riscuri și eșecuri de conformitate.

Koerner a afirmat într-o declarație care însoțește rezultatele că 2022 a fost ”un an crucial pentru Credit Suisse” și că ”a executat în ritm” planul său strategic de a crea ”o băncă mai simplă și mai concentrată”.

”Am strâns cu succes circa 4 miliarde de franci elvețieni în capital propriu, am accelerat realizarea obiectivelor noastre ambițioase de costuri și facem progrese puternice în restructurarea radicală a Băncii noastre de Investiții. Avem un plan clar de a crea o nouă Credit Suisse și intenționăm să continuăm să realizăm transformarea noastră strategică de trei ani prin remodelarea portofoliului nostru, realocarea capitalului, dimensionarea corectă a bazei noastre de costuri și construirea pe francizele noastre de vârf”, a spus el în declarație.

În noiembrie, banca a estimat o pierdere de 1,5 miliarde de franci elvețieni pentru trimestrul al patrulea, pe fondul costurilor de restructurare la scară largă, în timp ce acționarii Credit Suisse au dat verde la o majorare de capital de 4,2 miliarde de dolari pentru finanțarea revizuirii.

Majorarea de capital a inclus vânzarea a 9,9% din acțiunile Credit Suisse către Banca Națională Saudită, aceasta devenind cel mai mare acționar al băncii.

Autoritatea pentru Investiții din Qatar a devenit al doilea cel mai mare acționar al Credit Suisse după ce și-a dublat pachetul de acțiuni, la sfârșitul anului trecut.

Rapoartele privind problemele de lichiditate au determinat Credit Suisse să înregistreze ieșiri semnificative de active gestionate la sfârșitul anului 2022, dar Koerner a declarat pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial din ianuarie, că banca a înregistrat o reducere bruscă a ieșirilor și că banii se întorc acum la unele domenii ale afacerii.

Google va cenzura imaginile explicite din căutări CITEȘTE ȘI Google va cenzura imaginile explicite din căutări

În ciuda acestui fapt, ieșirile nete au atins 110,5 miliarde de franci elvețieni în trimestrul al patrulea, ducând ieșirile anuale de active pentru 2022 la 123,2 miliarde de franci elvețieni, comparativ cu 30,9 miliarde de intrări pentru 2021.

Numai divizia de gestionare a averilor a băncii a înregistrat ieșiri nete de active de 95,7 miliarde în 2022, concentrate puternic în trimestrul al patrulea.

Credit Suisse a dezvăluit că aproximativ două treimi din ieșirile nete mai ample de active din trimestrul patru au avut loc în octombrie și ”s-au redus substanțial pentru restul trimestrului”.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
pierdere