Comisia Europeană: România se confruntă cu dezechilibre excesive, pe fondul deficitelor guvernamentale mari și în creștere

Comisia Europeană: România se confruntă cu dezechilibre excesive, pe fondul deficitelor guvernamentale mari și în creștere

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat dezechilibre până anul trecut, deoarece se mențin vulnerabilitățile legate de conturile externe, și în principal de deficitele guvernamentale mari și în creștere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Totodată, presiunile semnificative ale prețurilor și costurilor au crescut, iar acțiunea politică a fost slabă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

CFR verifică suplimentar instalațiile de aer condiționat din trenuri, dar ne spune sincer la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI CFR verifică suplimentar instalațiile de aer condiționat din trenuri, dar ne spune sincer la ce să ne așteptăm

În 2020, Consiliul a decis că în România există deficit excesiv, pe baza datelor din 2019. Conform evaluării Comisiei, România nu a luat măsuri eficiente pentru a remedia aceasta și a pune capăt situației de deficit excesiv, scrie Agerpres.

Executivul comunitar a evaluat existența dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre selectate pentru o revizuire amănunțită în Raportul din 2024 privind mecanismul de alertă. Per ansamblu, după șocul provocat de condițiile comerciale din 2022, dezechilibrele macroeconomice tind să se atenueze în majoritatea statelor membre, apreciază Comisia Europeană.

De asemenea, instituția a efectuat pentru prima dată o analiză a ocupării forței de muncă, a calificărilor și a provocărilor la nivel social în fiecare stat membru.

Primul stadiu al analizei este inclus în în Raportul comun privind ocuparea forței de muncă (JER) 2024, în timp ce o analiză mai detaliată a fost publicată în mai 2024 pentru șapte state membre: Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
romania