Coface: Se așteaptă ca împrumuturile din sectorul privat în regiunea Golfului Persic să crească cu 5% în 2019

Coface: Se așteaptă ca împrumuturile din sectorul privat în regiunea Golfului Persic să crească cu 5% în 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2019

Condițiile restrictive de finanțare determină companiile din țările Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) să caute surse alternative de finanțare și, date fiind creșterea prețurilor petrolului și dezvoltarea îmbunătățită, se așteaptă ca împrumuturile din sectorul privat în regiunea CCG în ansamblu să crească cu doar 5% în 2019, cu mult sub media de 9% înregistrată în perioada 2013 – 2015, potrivit unui nou studiu realizat de Coface.

Din acest consiliu fac parte țările Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida îmbunătățirii performanțelor economice țărilor din Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), condițiile monetare și financiare sunt mai restrictive comparativ cu perioada dinainte de 2015, potrivit raportului.

Noi nereguli pe litoral. Un bufet de pe litoral a fost închis, unui fast-food i-a fost suspendată activitatea, iar 24 de unități au fost amendate CITEȘTE ȘI Noi nereguli pe litoral. Un bufet de pe litoral a fost închis, unui fast-food i-a fost suspendată activitatea, iar 24 de unități au fost amendate

"Așa cum se întâmplă deseori, principalul semn de întrebare pentru băncile din cadrul CCG se referă la prețul petrolului (scenariul de referință al Coface este de 65 dolari americani pentru barilul Brent)", arată studiul Coface.

Sondajul privind distribuirea creditelor realizat de Institutului Internațional pentru Finante (IIF) arată o creștere slabă a împrumuturilor pentru trimestrele următoare: băncile au continuat să înăsprească condițiile de credit din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în primul trimestru al anului 2019.

Datele privind rezerva monetară din CCG arată aceeași dinamică: creștere pozitivă, dar slabă. Politicile Fed și prețul petrolului joacă un rol important în ceea ce privește lichiditățile sectorului bancar din cadrul CCG. Țările CCG (cu excepția Kuweitului) urmează un regim al cursului de schimb fix, raportându-și moneda la dolarul american.

"Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele cheie pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Dezvoltarea împrumuturilor în regiune s-a redresat într-o anumită măsură datorită creșterii prețului petrolului, însă rămâne sub media istorică.

La această situație au contribuit mai multi factori, cum ar fi prețul mai mare al energiei, fapt care a dus la retragerea de către guverne a fondurilor de urgență pe care le-au injectat în momentul în care prețul petrolului a scăzut. Normalizarea politicii Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) reprezintă o altă cauză: din momentul în care Fed a anunțat normalizarea politicii sale în 2013, băncile centrale din cadrul CCG au majorat ratele dobânzilor în conformitate cu strategia de retragere a Fed, spun reprezentanții Coface.

"Condițiile restrictive privind creditele bancare au obligat companiile să caute surse alternative de finanțare în ultimii ani, cum ar fi emiterea de obligațiuni și obligațiuni sukuk, instrumente de finanțare a activităților comerciale și oferte publice inițiale. Dar, în pofida dezvoltării lor rapide, aceste surse de finanțare nu reprezintă mai mult de aproximativ 5% din creditele bancare obișnuite", se arată în studiu.

Companiile din cadrul CCG asteaptă politica preconizată monetară expansionistă din SUA, care ar trebui să le ajute.

Judecătorul Dana Gârbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Justiției, demisionează din magistratură CITEȘTE ȘI Judecătorul Dana Gârbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Justiției, demisionează din magistratură

Privind în viitor, noua poziție a politicii monetare a Statelor Unite (în ciuda încetinirii ritmului de dezvoltare economică din Statele Unite) ar trebui să sprijine creșterea creditării în țările din cadrul CCG.

Volatilitatea rămâne o provocare

Deși țările din cadrul CCG au înregistrat progrese semnificative în diversificarea economiilor lor dincolo de petrol, acesta reprezintă în continuare cea mai mare pondere a veniturilor lor fiscale (în 2018, veniturile din hidrocarburi ca procent din veniturile fiscale totale s-au ridicat la aproximativ 70% în Arabia Saudită, 80% în Oman și Bahrain, 60% în Kuweit și Qatar și 55% în Emiratele Arabe Unite).

În prezent, prețurile mai mari ale petrolului oferă securitate băncilor, însă volatilitatea acestora rămâne un risc, mai ales având în vedere deciziile unor guverne din cadrul CCG menite să ușureze unele măsuri de austeritate fiscală.

"Creșterea treptată și moderată a creditării și condițiile de lichiditate mai restrictive, comparativ cu perioada anterioară anului 2015, au sporit importanța altor surse de finanțare pentru întreprinderi. Emiterile de obligațiuni sukuk și de certificate sunt parte din aceasta finanțare alternativă", se precizează în studiu.

Piața obligațiunilor CCG se confruntă cu o serie de provocări, spun autorii studiului.

"Continuarea proiectelor de infrastructură și construcții rămâne vitală, deoarece acestea reprezintă un pilon important al diversificării economice și susțin nevoile de finanțare a altor proiecte, precum și deschiderea tot mai mare a piețelor către investitorii internaționali sau chiar cunoașterea pe scară tot mai largă a acestor instrumente financiare", afirmă ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
imprumuturi
golful persic