CEO-ul grupului bancar elvețian Credit Suisse s-a alăturat celor care susțin că prețul criptomonedei bitcoin este pe cale să se prăbușească, afirmând, la o conferință de presă, că cea mai cunoscută monedă virtuală este “chiar definiția unei bule speculative”.
“Din ceea ce am identificat noi, în prezent, singurul motiv pentru a cumpăra sau vinde bitcoin este acela de a face bani, ceea ce reprezintă însăși definiția caracterului speculativ și a unei bule”, a spus Tidjane Thiam, CEO-ul Credit Suisse, citat de MarketWatch.
Bitcoin a depășit, ieri, pentru prima dată, pragul psihologic de 7.000 de dolari pe unitate, la doar o zi după ce a trecut, în premieră, de nivelul de 6.500 de dolari.
CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economicăAstăzi, moneda vituală continuă ascensiunea spectaculoasă, atingând un maxim intraday de peste 7.400 de dolari. De la începutul anului, valoarea criptomonedei bitcoin a crescut cu peste 600%, de la circa 1.000 de dolari pe unitate.
“Bitcoin prezintă numeroase provocări. Prima este reprezentată de anonimatul. Cred că, în condițiile actuale de reglementare, majoritatea băncilor au apetit zero sau foarte redus pentru a investi într-o monedă cu atâtea probleme legate de spălarea de bani”, a adăugat Thiam, potrivt Reuters.
Există multe voci alte voci care susțin că bitcoin este o bulă speculativă care urmează să se “spargă” în scurt timp.
Spre exemplu, Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda și a prezis că investitorii care pariază pe aprecierea continuă a monedei virtuale vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII. La fel ca mania lalelelor, bula speculativă creată de bitcoin se va sparge, iar lucrurile “nu se vor sfârși cu bine”, potrivit acestuia.
Ewald Nowotny, guvernator al băncii centrale a Austriei și membru în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat că btcoin este o monedă mult prea instabilă și vulnerabilă la atacuri speculative pentru a fi acceptat drept instrument oficial de plată.
Inclusiv BNR a atras atenția, în repetate rânduri, cu privire la volatilitatea ridicată a bitcoin și a celorlalte monede virtuale.