Cel mai mare risc legat de bitcoin ar putea fi costul energiei asociat activităților de minerit al monedei virtuale și nu bula speculativă creată în jurul acesteia, relatează Bloomberg.
În timp ce cotația bitcoin, cea mai atractivă monedă virtuală, se apropie de 8.000 de dolari pe unitate, prețul necesar pentru ca mineritul să fie profitabil va ajunge la sumele uriașe de 300.000-1,5 milioane de dolari, până în 2022, conform tendințelor actuale de creștere și al electricității utilizate”, a arătat Christopher Chapman, analist la Citigroup. În acest ritm, consumul implicat va ajunge la nivelul celui din Japonia, pe termen lung, scrie News.ro.
”Nu credem că pot fi atinse aceste nivele de minerit și că guvernele vor reglementa/taxa minerii, pentru reducerea consumului de energie”, a afirmat Chapman într-un email.
CITEȘTE ȘI Veniturile ING Bank au crescut cu 22% la nouă luni. Profitul nu-l depășește pe cel de anul trecut decât eliminând impactul excepțional al tranzacției VisaMineritul, combinat cu rețelele blockchain, formează coloana vertebrală a monedei virtuale, facilitează tranzacțiile și mențin registrul online al monedelor din sistem.
Minerii sunt recompensați pentru participare, în cadrul unui sistem cunoscut sub numele a proof-of-work (dovada muncii).
Procurarea de bitcoin a devenit mult mai dificilă în ultimii ani, numărul monedelor atribuite scăzând pe fondul creșterii costurilor și al concurenței mari, care s-a intensificat ca urmare a creșterii numărului de monede virtuale pe Wall Street. Ritmul de creare a bitcoin este limitat, iar numărul total al acestora nu va depăși 21 de milioane.