Bursele europene au încheiat tranzacțiile de vineri în scădere, după patru sesiuni de pierderi, iar indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,3%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ, transmite CNBC.
Componenta acțiunilor companiilor de petrol și gaze a scăzut cu 2,2% din cauza prețului petrolului care s-au tranzacționat în declin, iar acțiunile miniere au coborât cu 1,7%, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Titlurile companiilor din sectorul asistenței medicale a condus câștiguri modeste, închizând în urcare cu 0,7%, urmate de acțiunile telecomunicațiilor, care au avansat cu 0,6%.
Acțiunile Siemens Energy, spinoff-ul conglomeratului german Siemens, au scăzut cu 37% după ce compania a renunțat la previziunile de profit pentru anul în curs, din cauza problemelor de calitate de la divizia sa de turbine eoliene.
Sentimentul defavorabil al pieței s-a reflectat la nivel global, Wall Street îndreptându-se spre o săptămână în pierdere și piețele din Asia-Pacific fiind în mare parte în scădere, pe măsură ce investitorii procesează o varietate de decizii privind ratele dobânzii luate de băncile centrale și ce înseamnă acestea pentru creșterea economică.
Banca Angliei a oferit joi o mare surpriză, crescând dobânda cjeie cu 0,50 de puncte procentuale, după ce atât creșterea salariilor, cât și cifrele inflației au fost mai mari decât se aștepta.
CITEȘTE ȘI Toyota anunță abonamentele la funcții suplimentare: cât va costa lunar să ai volan încălzit sau parcare din telecomandăMăsura a venit după ce Banca Centrală Europeană a adoptat o creștere a dobânzii cheie de 0,25 de puncte procentuale, în timp ce Rezerva Federală a SUA a optat pentru o pauză, deși a subliniat că sunt probabile mai multe creșteri în viitor.
Banca centrală a Chinei a scăzut săptămâna trecută dobânzile la împrumuturi, pe măsură ce mult-așteptata revenire post-Covid a economiei se poticnește.
Prețurile petrolului au consemnat o scădere de peste 3% în această săptămână, potrivit Reuters, trase în jos de preocupările legate de cerere și de perspectivele de creștere economică.
În ceea ce privește datele, încrederea consumatorilor din Regatul Unit, măsurată într-un sondaj GfK, a crescut pentru a cincea lună consecutivă și cu mai mult decât erau așteptările, în ciuda presiunilor intense legate de costul vieții și a îngrijorărilor cu privire la viitoarea criză ipotecară.
De asemenea, din Marea Britanie, cifrele vânzărilor cu amănuntul au arătat o creștere cu 0,3% în mai, după un avans cu 0,5% în aprilie.
În zona euro, indicele intențiilor de achiziții ale managerilor a arătat o scădere de la 52,8 la 50,3, reprezentând aproape stagnare a creșterii. O citire sub 50 indică o contracție.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,99%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,55%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,54%.