Burse internaționale: După un februarie sumbru ar putea urma un martie nebun

Burse internaționale: După un februarie sumbru ar putea urma un martie nebun
scris 1 mar 2023

Nebunia din martie? După ce un ianuarie euforic a fost urmat de un februarie sumbru, în care obligațiunile și acțiunile s-au vândut pe măsură ce datele puternice au reînnoit așteptările de creștere a dobânzilor, ar putea urma fluctuații mari pe bursele mondiale, relatează Reuters.

Randamentele titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani au încheiat luna februarie în creștere cu aproximativ 0,40 puncte procentuale, cel mai mare salt lunar din septembrie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO \ CITEȘTE ȘI FOTO "Momentul psihologic" a fost depășit - Hidroelectrica a început să emită primele facturi după o întârziere de peste jumătate de an
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În întreaga Europă, randamentele obligațiunilor, care se mișcă invers prețurilor, sunt aproape de maxime multianuale.

Indicele S&P 500 a scăzut în februarie cu aproximativ 2%, după saltul de 6% din ianuarie, iar acțiunile au scăzut în mare măsură în diferite zone geografice și stiluri de investiție, cu o direcție prea puțin clară.

Pe scurt, incertitudinea cu privire la traiectoria viitoare a economiei globale și a ratelor dobânzilor rămâne ridicată.

Dacă datele economice vor rămâne rezistente, vânzările determinate de așteptările privind o mai mare înăsprire a ratelor ar putea continua.

Dar, dacă semnele emergente că inflația și creșterea economică încetinesc vor fi suficient de puternice pentru a declanșa o pauză, prețurile activelor ar putea oscila înapoi, cu volatilitate între cele două tendințe, dacă semnalele date de date nu vor fi clare.

Indicele MOVE, care măsoară volatilitatea așteptată pe piața titlurilo de Trezorerie, de 24 de mii de miliarde de dolari, a crescut cu peste 20% în februarie, cea mai mare creștere lunară din iunie 2022.

Investitorii s-au simțit încrezători în ianuarie că o încetinire economică va încuraja băncile centrale să se oprească după o serie de creșteri agresive ale dobânzilor pentru a reduce inflația, cu toate că datele economice solide venite de atunci au contestat această viziune.

Datele de vineri care arată că un indicator cheie al inflației din SUA a accelerat luna trecută au amplificat așteptările de creștere a ratei dobânzii.

Unii economiști consideră că Rezerva Federală poate opta chiar pentru o creștere mare a dobânzii cheie, de 0,50 puncte procentuale, în martie, după o creștere de 0,25 de puncte în februarie.

Acțiunile sunt încă ușor în creștere în acest an, dar au fost trase în joc de revenirea nervozității legate de creșterea ratelor.

Indicele larg MSCI al acțiunilor din piețele emergente a scăzut cu 6,3% în această lună, după ce a câștigat aproape 8% în ianuarie.

Acțiunile de creștere urmărite de indicele MSCI, în principal companii de tehnologie, care se descurcă bine atunci când ratele dobânzilor sunt scăzute, sunt cu 1,7% mai mici în februarie.

Indicele MSCI al acțiunilor de valoare, companii ciclice care oferă randamente mari ale dividendelor care atrag atunci când ratele dobânzilor cresc, a scăzut cu 2,4%.

Între timp, datele europene au adăugat sentimentul că creșterea va continua, cu o măsură cheie a activității comerciale din zona euro aflată la maxime din ultimele nouă luni.

Drept urmare, investitorii își reexaminează scenariul de aterizare lină și se tem că băncile centrale ar putea înăspri prea mult condițiile monetare ca răspuns la datele bune, declanșând o recesiune profundă.

”Datele economice încep din nou să aibă o tendință ascendentă, dar pe termen lung, aceasta înseamnă că veștile bune sunt o veste proastă, deoarece băncile centrale au mult mai mult de lucru”, a declarat Trevor Greetham, șeful departamentului multi-active la Royal London Asset. management.

Analistul Deutsche Bank Jim Reid a avertizat că cea mai mare parte a impactului majorărilor dobânzilor, începute la sfârșitul lui 2021 urmează să vină.

Abia după anul 2 al ciclului, tinde să se simtă impactul în economia reală”, a spus el într-o notă.

Traderii anticipează că Banca Centrală Europeană va crește dobânzile cu încă 1,5 de puncte procentuale până la sfârșitul anului, datele de marți arătând că inflația franceză a accelerat neașteptat în februarie.

BCE și-a majorat rata cheie cu 3 puncte procentuale din iulie anul trecut, la 2,5%. Indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei americane față de alte valute majore, a câștigat 2,6% în februarie, aceasta fiind cea mai bună lună după septembrie, pe baza așteptărilor reînnoite de creștere a ratei dobânzii din SUA.

Între timp, randamentele multor obligațiuni sunt încă negative în acest an.

Obligațiunile germane au adus  investitorilor pierderi de 0,52% de la începutul anului 2023, iar obligațiunile britanice de 0,82%.

Titlurile Trezoreriei SUA sunt, de asemenea, pe roșu cu 0,28%.

Dacă datele economice vor slăbi, piețele și-ar putea relua optimismul, a spus Yardeni Research.

”Dar dacă, în schimb, datele publicate în cursul lunii martie confirmă cel mai rău scenariu inflaționist de neaterizare, nebunia rezultatăîin martie ar putea trimite randamentul obligațiunilor de Trezorerie pe 10 ani peste cel mai recent maxim de 4,25% din 24 octombrie, și S&P 500 să scadă către minimul pieței de urs, de 3577,03 atins pe 12 octombrie”, a spus Yardeni Research într-o notă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni