Indicele BET-XT a câștigat peste jumătate de procent, într-o ședință cu lichiditate redusă, în care doar acțiunile Hidroelectrica au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de euro.
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o sesiune neconcludentă, cu evoluții divergente ale burselor de pe cele 2 maluri ale Atlanticului și chiar și la New York Stock Exchange indicii nu au fost aliniați. În acest climat de ezitare, nici investitorii de la Bursa de Valori București nu au fost temerari să introducă ordine majore.
Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,78 milioane lei (6,19 milioane euro). La lichiditatea slabă contribuie și faptul că piața locală ajunge la vârful perioadei de raportări finanicare trimestriale când, tradițional, investitorii manifestă prudență și preferă să aștepte consumarea tuturor comunicărilor emitenților.
CITEȘTE ȘI Compa Sibiu vizează o valorificare mai bună a activelor imobiliareDin această zonă, mesajele au fost mixte. Spre exemplu, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,63%, până la prețul de 47,55 lei/acțiune, pe transferuri de 1,65 milioane lei, în ziua în care operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a afișat o creștere doar marginală a profitului net la 9 luni, scumpirea energiei angro, fiind compensată de supraimpozitare.
Pe sens contrar, titlurile Aquila Part Prod Com (AQ) au suferit un recul de 2,67%, până la prețul de 0,8760 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,28 milioane lei, în contextul în care liderul serviciilor de logistică și transport din România a raportat pentru primele 3 trimestre o majorare cu 10,00%, a rezultatului total global, la 71,50 milioane lei, de la 65,00 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Acesta a fost și singura alunecare în teritoriu negativ a unui simbol cu lichiditate relevantă în această ședință. Titlurile de pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cele ale Hidroelectrica (H2O), ce au însumat schimburi de 6,95 milioane lei, s-au apreciat cu 0,68%, până la prețul de 118,80 lei/acțiune, și titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu a 2-a activitate a zilei, de 4,27 milioane lei, au urcat cu 0,53%, până la prețul de 22,72 lei/acțiune, unde capitalizarea buirsieră a instituției de credit se ridică la 18,14 miliarde lei (3,66 miliarde euro).
Sunt mișcări ce a au adus o creștere a întregii pieței. Indicele BET avansat cu 0,58%, până la a 2-a valoare din istorie, de 14.616,64 de puncte și are liber, din punct de vedere tehnic, pentru atacarea de noi culmi în perioada imediat următoare.
O apreciere ceva mai atenuată, +0,36%, până la nivelul de 58.272,97 de puncte, a avut-o indicele financiar BET-FI, ținut la sol de închiderea cu doar 0,18% peste referință, la prețul de 0,5440 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), ce au adunat volume echivalente cu 3,34 milioane lei.
CITEȘTE ȘI SafeTech Innovations își majorează profitul la 9 luni și taie masiv din datoriiCelălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut o mișcare în linie cu media pieței, +0,63%. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,29%, până la prețul de 0,5510 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,30 milioane lei.
În rest, pragul unui rulaj de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, ambele de pe segmentul financiar și cu impuls ascendent: +0,57%, până la prețul de 1,7600 lei/acțiune, pentru titlurile Infinity Capital Investment (SIF5), și +1,03%, până la prețul de 17,58 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD).
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.