Acțiunile europene au început luna mai într-o notă pozitivă, pe fondul optimismului declanșat de încheierea negocierilor dintre Grecia și creditorii externi privind deblocarea programului de finanțare. Indicele compozit al bursei de la Atena s-a apreciat cu 3,2% în prima jumătate a ședinței de tranzacționare, susținut de creșterea cu până la 13% a acțiunilor bancare.
Datele pozitive privind evoluția industriei prelucrătoare din zona euro contribuie la sentimentul pozitiv din piețe, scrie MarketWatch.
În jurul orei 14:20, indicele pan-european Stoxx Europe 600 avansa cu 0,4%, bursa de la Frankfurt era în creștere cu 0,1%, piața de capital de la Londra cu 0,5%, iar acțiunile de la Paris se apreciau cu 0,4%. Cu excepția bursei daneze, piețele europene au fost închise luni.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Fondul Suveran de Dezvoltare va fi gata până pe 15 mai, cu capitalizare inițială de 1,9 mld. leiCea mai mare creștere era consemnată de indicele Athex Composite, care a urcat cu 3,2% după ce Guvernul de la Atena a anunțat că a ajuns la un acord cu creditorii internaționali în privința noilor reforme necesare eliberării următoarei tranșe din împrumutul de 86 miliarde de euro agreat în vara anului 2015. Negocierile referitoare la acordul care include reforme ale muncii și în sectorul energetic, precum și reduceri de pensii și majorări de taxe, au trenat de șase luni, în principal din cauza divergențelor dintre Uniunea Europeană și FMI legate de țintele fiscale.
Acțiunile Piraeus Bank s-au apreciat cu 12,3%, cele ale Eurobank Ergasias cu 12,9%, iar titlurile National Bank of Greece (NBG) au crescut cu aproape 6%.
Randamentul obligațiunilor grecești pe 10 ani a scăzut cu 35 puncte de bază, până la 5,98%, potrivit datelor Tradeweb.
Pe alte piețe europene, indicele FTSE MIB, al bursei de la Milano, a urcat cu 0,5% după jumătatea tranzacțiilor. Investitorii analizează rezultatele alegerilor primare de duminică pentru conducerea Partidului Democrat, câștigate de fostul premier Matteo Renzi, cu peste 70% din voturi. Victoria de la alegerile de duminică îl readuce pe Renzi în prim-planul scenei politice italiene, la cinci luni după demisia acestuia de la șefia Guvernului.