Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efecte temperate asupra economiei României, ca urmare a legăturilor economice relativ reduse, estimează Banca Națională a României în Raportul privind stabilitatea financiară, ediția aprilie.
Riscul ca Marea Britanie să iasă din UE era clasificat drept sistemic ridicat de către BNR, în ultimul raport privind stabilitatea financiară, dar nu la fel de grav ca legile care afectează băncile.
„O posibilă ieșire a Marii Britanii din UE poate avea consecințe economice și sociale relativ însemnate asupra statelor membre și indirect, asupra României”, se arată în raportul BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Concret, însă, efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate din mai multe motive, consideră BNR. Nu avem bănci cu capital provenind din Marea Britanie și companiile cu acționariat britanic joacă un rol redus în economie din punct de vedere al contribuției la valoarea adăugată, numărului de salariați sau activelor totale.
De asemenea, către piața britanică sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri și servicii, iar Marea Britanie deținea 2,5% din stocul total de investiții străine directe la finalul anului 2014, se arată în raport.
În document este citată și o prezentare a economistului-șef Valentin Lazea și a viceguvernatorului Liviu Voinea cu privire la implicațiile negocierilor dintre Marea Britanie și UE.
„În acest context, ar fi de dorit ca România să facă o alegere clară privind strategia sa pe termen lung: fie ca membru al nivelului interior, integrat (atunci când va fi suficient de pregătită pentru aceasta), fie ca membru al nivelului exterior, independent (...) Decizia este în primul rând politică și abia apoi economică și tehnică”, scriu cei doi, care înclină pentru o integrare mai rapidă.
Dacă dorește o continuare a integrării, atunci România ar trebui să semnalizeze că vrea să adopte moneda euro și o precondiție este aderarea la Uniunea Bancară, mai scriu autorii.
În condițiile amplificării incertitudinilor externe, BNR recomanda prudență în politicile locale, pentru a evitata riscurile derivate din politici prociclice sau dintr-un cadru legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar.
Britanicii au votat în proporție de 52% pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Primele efecte asupra României se văd în piețele financiare, unde leul s-a drepreciat moderat, dobânzile au crescut ușor și bursa a scăzut.