BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și nu a schimbat nivelurile rezervelor minime obligatorii

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și nu a schimbat nivelurile rezervelor minime obligatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2016

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de joi să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum și ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8% și pentru cele în valută la 12%, în linie cu așteptările analiștilor.

La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat doar opt membri, după arestarea lui Bogdan Olteanu, acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și luare de mită. Olteanu și-a depus luni demisia, însă aceasta trebuie să fie înregistrată la Parlament, instituția care numește membrii conducerii BNR, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În 29 iulie, instanța supremă a decis ca Olteanu să stea în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro și sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Vineri dimineață, BNR a precizat că acțiunea DNA nu afectează activitatea băncii centrale, iar atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu urmează să fie preluate de către ceilalți membri ai conducerii executive a BNR.

Ceilalți membri ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară de joi, BNR a reiterat gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse CITEȘTE ȘI François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a șasea ședință din acest an, dar nu excludeau alte decizii de amploare mai mică.

“Evoluțiile macrofinanciare externe și interne recente și perspectivele pe termen scurt, coroborate cu semnalele BNR de la ședința din iunie exprimă premise ca banca centrală să mențină rata de dobândă de politică monetară la 1.75%. Nu excludem însă posibilitatea ca BNR să decidă îngustarea coridorului format din ratele de dobândă la facilitățile permanente în jurul ratei de dobândă de politică monetară și/sau să reia procesul de normalizare a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale instituțiilor de credit”, a menționat un raport transmis joi dimineață de Banca Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Și Piraeus reduce avansul la credite imobiliare, după ce l-a majorat ca efect al dării în plată CITEȘTE ȘI Și Piraeus reduce avansul la credite imobiliare, după ce l-a majorat ca efect al dării în plată

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Tot în ședința de joi, conducerea BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, care va fi prezentat într-o conferință de presă organizată luni, 8 august.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernator la ora 15:00.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda de politica monetara