Benoit Coeure, BCE: Bitcoin este în mod clar o bulă. Sunt sigur că vor fi măsuri suplimentare de reglementare

Benoit Coeure, BCE: Bitcoin este în mod clar o bulă. Sunt sigur că vor fi măsuri suplimentare de reglementare
scris 3 ian 2018

Bitcoin este în mod clar o bulă și nu o monedă, iar investitorii nu trebuie să creadă că vor putea folosi criptomoneda ca mijloc oficial de plată, spune economistul francez Benoit Coeure, membru în Comitetul Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

“Ceea ce vedem astăzi este în mod clar o bulă, devenită posibilă din cauza insuficienței (de bitcoin – n.r.) și a unei secvențe estimate de câștiguri, despre care investitorii cred că va fi sustenabilă, indiferent de fundamente. Aceasta este definiția unei bule”, a spus Coeure într-un interviu pentru publicația economică chineză Caixin Global.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit oficialului BCE, bitcoin nu este o monedă, iar investitorii nu trebuie să creadă că vor putea folosi bitcoin ca mijloc de plată. Este o investiție speculativă și investitorii “trebuie să fie conștienți” că ar putea înregistra pierderi mari de capital mizând pe bitcoin, a atenționat el.

GRAFIC Euro deschide anul pe o tendință de întărire față de dolar, tranzacționându-se pe o zonă a maximelor ultimilor 3 an CITEȘTE ȘI GRAFIC Euro deschide anul pe o tendință de întărire față de dolar, tranzacționându-se pe o zonă a maximelor ultimilor 3 an

“Astfel, principala îngrijorare referitoare la bitcoin nu este de natură monetară. Este legată de protejarea investitorilor și, posibil, de evaziunea fiscală, spălarea de bani și finanțarea activităților criminale”, a precizat Coeure.

Întrebat care sunt etapele potențiale în privința politicilor de reglementare a monedelor virtuale, oficialul BCE a amintit acordul încheiat luna trecută între Parlamentul European și Consiliul UE, prin care vor fi reglementate, în premieră la nivelul blocului comunitar, platformele de schimb pentru bitcoin și alte monede virtuale.

Acordul modifică cea de a patra directivă UE privind combaterea spălării banilor și obligă platformele de tranzacționare pentru monedele virtuale și furnizorii de portofele digitale care oferă servicii de custodie să raporteze tranzacțiile suspecte și să dezvăluie identitatea posesorilor de criptomonede.

“Sunt sigur că vor fi luate măsuri suplimentare pentru a reglementa această piață”, a spus Coeure.

Bruxellesul dă undă verde propunerii prin care vor fi reglementate tranzacțiile cu monede virtuale în UE CITEȘTE ȘI Bruxellesul dă undă verde propunerii prin care vor fi reglementate tranzacțiile cu monede virtuale în UE

Economistul admite că tehnologia blockchain care stă la baza bitcoin și a majorității monedelor virtuale are un potențial ridicat pentru piețele financiare, în special sistemele de plăți, fiind studiată intens de toate marile bănci centrale.

“BCE a derulat un proiect împreună cu Banca Japoniei în acest sens. Am conchis că tehnologia nu este încă suficient de matură pentru ca sistemele de plăți de valori mari să folosească o infrastructură bazată pe DLT (tehnologia registrelor distribuite, sau blockchain), însă vom continua să o studiem cu atenție”, a spus el.

BCE este însă “mult mai prudentă” în privința utilizării monedelor digitale în locul banilor fiduciari în cazul plăților la comercianți.

În primul rând, numărul țărilor unde cererea de numerar se află în mod clar pe o pantă descendentă este limitat. “Suedia se confruntă cu o astfel de situație, însă nu și zona euro. În consecință, nu suntem împinși în această direcție”, a precizat Coeure.

Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015 CITEȘTE ȘI Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015

În al doilea rând, trebuie luate în calcul implicațiile legate de încrederea și siguranța privind utilizarea criptomonedelor, o altă problemă vizând consecințele pe termen lung asupra sistemului financiar.

“În prezent, investim multe resurse pentru a lupta împotriva contrafacerii bancnotelor. Cum vor arăta frauda și lupta împotriva fraudei într-un mediu cu monede digitale? (…) Cum vor afecta monedele digitale rolul băncilor în calitate de intermediari financiari, va fi sistemul financiar mai stabil, sau mai puțin stabil? Sunt probleme care necesită un timp mult mai îndelungat de reflecție”, spune economistul francez.

Coeure nu este singurul oficial BCE care recomandă prudență sporită în cazul monedelor virtuale. Vara trecută, guvernatorul BCE Ewald Novotny a avertizat că bitcoin este supus speculațiilor, fiind mult prea instabil pentru a fi acceptat drept instrument oficial de plată.

Și BNR și-a reiterat avertismentul cu privire la volatilitatea ridicată a bitcoin și a celorlalte monede virtuale.

“Banca Națională a României își menține opinia comunicată anterior și continuă să atenționeze utilizatorii de monedă virtuală asupra riscurilor la care se expun. Monedele virtuale prezintă o volatilitate foarte ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și cu monedele electronice reglementate. Deținătorii de monedă virtuală nu au o garanție că o vor putea schimba în viitor pentru bunuri si servicii ori în monedă legală”, potrivit unui document consultat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
benoit coeure