BCR anunță un profit în creștere cu aproape o cincime în primul semestru și o creștere a creditelor

BCR anunță un profit în creștere cu aproape o cincime în primul semestru și o creștere a creditelor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 aug 2024

Banca Comercială Română a încheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 1,31 miliarde de lei, în creștere cu 18,3% față de aceeași perioadă din anul trecut. Rezultatul operațional a crescut cu peste o cincime și raportul cost-venituri s-a îmbunătățit la sub 36%. Banca a majorat și portofoliul de credite cu aproape 15% față de anul trecut.

BCR și-a îmbunătățit rezultatele financiare la jumătatea anului, a crescut eficiența și portofoliul de credite și a redus rata creditelor neperformante.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 21,7% până la 1.862 milioane de lei (374 milioane de euro) în S1 2024, de la 1.530 milioane de lei (310 milioane de euro) în S1 2023, pe fondul unei creșteri puternice a veniturilor operaționale și o bună gestionare a cheltuielilor operaționale.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Venitul net din dobânzi a crescut cu 18,6% până la 2,1 miliarde de lei, pe fondul creșterii afacerilor, în timp ce venitul net din comisioane a crescut cu 16,8% la 525 milioane de lei.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 12% până la 253 milioane de lei, pe fondul scăderii activității de tranzacționare.
Ca urmare a evoluțiilor de mai sus, venitul operațional a crescut cu 14,4% până la 2,9 miliarde de lei.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu doar 3,3% în același interval, la 1 miliard de lei. Banca anunță o scădere a cheltuielilor cu personalul și o creștere a celor cu IT, consultanță și marketing.

Raportul cost-venituri s-a îmbunătățit până la 35,9% în S1 2024, față de 39,7% în S1 2023.

Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 21,7% până la 1,86 miliarde de lei (374 milioane de euro) în S1 2024, de la 1.530 milioane de lei (310 milioane de euro) în S1 2023.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6% în iunie 2024, în scădere față de nivelul de 2,9% înregistrat în decembrie 2023. Evoluția vine pe fondul creșterii portofoliului de credite, precum și a recuperărilor și reluărilor la plată a creditelor, dar și a împrumuturilor scoase din bilanțuri, arată banca.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Metropolitan Life își reduce până la un nivel marginal deținerea de la Fondul Proprietatea. Include în portofoliu Aquila și operatorul KFC și depășește nivelul unei participații de 1 miliard de lei la Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Metropolitan Life își reduce până la un nivel marginal deținerea de la Fondul Proprietatea. Include în portofoliu Aquila și operatorul KFC și depășește nivelul unei participații de 1 miliard de lei la Hidroelectrica

Rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerințele de capital (CRR), s-a situat la nivelul de 23,3% în mai 2024.

Creditele și avansurile nete acordate clienților au crescut cu 8,4% până la 63,7 miliarde de lei față de finele anului trecut și cu 14,6% față de iunie 2023.

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 8,2 miliarde de lei în S1 2024, cu o creștere a stocului de credite acordate microîntreprinderilor de 39,6% an pe an.

Stocul de credite ipotecare standard (Casa Mea) acordate în moneda locală a crescut cu 8,1% an pe an, în timp ce stocul de credite de consum negarantate (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) a crescut cu 40,4% an pe an.

Pe segmentul corporate, BCR a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 5,7 miliarde de lei în S1 2024, dintre care aproximativ 27% sunt destinate investițiilor.

Depozitele de la clienți au crescut cu 4,3% până la 81,85 miliarde de lei față de finele anului trecut și cu 4% comparativ cu iunie 2023.

”În interacțiunea cu mediul de afaceri, abordăm planificarea financiară prin prisma tranziției către economia verde și digitală, dar și a programelor de finanțare disponibile. Am lansat George SmartEU, un instrument prin care oferim antreprenorilor acces în timp real la date relevante, astfel încât să poată crea business și impact la scară. Împreună cu investițiile în oameni și educație, aceasta sunt oportunitățile reale pe care le avem pentru a genera prosperitate pe termen lung în România”, spune Sergiu Manea, CEO al BCR.

Fed menține în continuare dobânda de referință, dar lansează un semnal CITEȘTE ȘI Fed menține în continuare dobânda de referință, dar lansează un semnal

Portofoliul de finanțări acordate clienților BCR Leasing a ajuns în S1 2024 la o valoare de 4,39 miliarde de lei, cu o creștere de 16%.

Creștere în zona digitală

Banca mai arată că a 170.000 de clienți și-au transferat salariul la BCR după o companie comercială derulată în ultimul an și cu 260.000 au achiziționat și un al doilea produs de la bancă.

BCR a ajuns la 2,4 milioane de utilizatori ai serviciilor de internet/mobile banking sub brandul George, din care 2 milioane utilizează aplicația mobilă în mod activ, cu 15% peste nivelul din 2023.

Tranzacțiile digitale au crescut cu 23% în primul semestru.

87% din totalul produselor BCR pentru persoane fizice (deschidere de cont curent, credite ipotecare și de consum, cont de economii, depozite, asigurări și produse investiționale) au fost acordate pe flux 100% digital în S1 2024. Luna iunie 2024 a marcat un record al vânzărilor digitale, cu 91% din totalul produselor vândute la nivel de bancă achiziționate pe flux integral digital.

BCR a vândut și 2.500 de credite ipotecare în flux de credit integral digital.

Banca notează că a ajuns la 1,35 de milioane de români cu cursurile de educație financiară: 740.000 prin proiectul Școala de Bani, început în 2016, dintre care 95.000 în primul semestru din acest an; 606.000 au primit planuri financiare personalizate, dintre care 232.000 în primele șase luni din acest an

„Primele șase luni ale anului au adus o creștere de peste 90% a celor care au beneficiat de un training Școala de Bani sau de o sesiune de Coaching Financiar. E un lucru care ne bucură, pentru că am ajuns la peste 1,35 milioane de români prin programele BCR de educație financiară. Și mai important, însă, este că transferăm această experiență către utilizatorii George, prin noi funcționalități ce susțin alegerile financiare inteligente și analiza personalizată a bugetului”, spune Sergiu Manea

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
banca
profit