Majorările de dobânzi efectuate de Banca Centrală Europeană încep să aibă efect, dar sunt necesare mai multe pentru a ține sub control inflația, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
Knot, care este și guvernatorul Băncii Centrale din Țările de Jos, a explicat că a fost de acord cu decizia de joi a BCE de a majora dobânda de referință cu 25 de puncte de bază. Dar, a explicat oficialul BCE, el încă sprijină o creștere a dobânzii la facilitatea de depozit de la nivelul actual de 3,25% la 5%, sau chiar mai mult, dacă inflația se dovedește a fi mai persistentă decât estimările, scrie Agerpres.
"Politica noastră monetară funcționează cu o anume întârziere, astfel încât cele mai semnificative efecte ale deciziilor de până acum încă urmează să fie resimțite", a declarat Knot la postul de televiziune din Țările de Jos.
Pentru a reduce inflația la ținta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puțini analiști se așteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflației ridicate și a creșterii salariilor.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunțată de Eurostat este ușor peste estimările analiștilor, care mizau pe o stagnare a inflației la 6,9%.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.