BCE cere băncilor să țină cont de scăderea prețurilor în sectorul imobiliar

BCE cere băncilor să țină cont de scăderea prețurilor în sectorul imobiliar
scris 8 nov 2023

Băncile din zona euro ar trebui să includă riscul unei noi scăderi a prețurilor la bunurile imobiliare când fac provizioane și planuri în legătură cu capitalul lor, a afirmat marți Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

Piața imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record.

Urmărește-ne și pe Google News
WhatsApp nu renunță la ideea afișării reclamelor CITEȘTE ȘI WhatsApp nu renunță la ideea afișării reclamelor

În timp ce în unele țări scad deja prețurile bunurilor imobiliare, în special în Germania, unde a fost un boom în timpul perioadei de dobânzi scăzute, Enria le-a spus creditorilor să se pregătească pentru noi dificultăți, arată Agerpres.

"Actualul mediu cu rate mai ridicate ale dobânzilor ar putea pune și mai multă presiune pe prețurile locuințelor și ale clădirilor de birouri, fiind mai dificil pentru proprietarii de clădiri comerciale și pentru gospodării să-și achite datoriile", a declarat Enria în Parlamentul European.

Acesta a adăugat: "Băncile ar trebui să țină cont de aceste riscuri când fac provizioane și planuri în legătură cu capitalul".

Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE stabilește cerințele de capital pentru bănci și le-a cerut să-și amâne planurile privind plata dividendelor sau răscumpărările de acțiuni. Pe fondul dobânzilor scăzute și al injecțiilor masive de lichidități de către BCE, în ultimul deceniu miliarde de euro au fost investite în sectorul imobiliar, în special în statele europene bogate, cum ar fi Germania, Franța și Țările de Jos.

Creșterea rapidă a inflației în ultimii doi ani a forțat BCE să majoreze dobânzile, ceea ce a stopat creșterea prețurilor în sectorul imobiliar, mulți dezvoltatori intrând în insolvență.

Băncile din zona euro au redus accesul la credite, în special la cele ipotecare, iar cererea din partea gospodăriilor și companiilor este în scădere, arată datele BCE.

Omul de afaceri Adrian Kreiner, fondatorul compa­niei Matec CNC Technik din Sibiu, a murit după ce a fost atacat în propria casă CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Adrian Kreiner, fondatorul compa­niei Matec CNC Technik din Sibiu, a murit după ce a fost atacat în propria casă

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condițiile în care se înmulțesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanțurile lor.

Potrivit unor surse care au dorit să își păstreze anonimatul, schimburile de informații din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potențialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile și-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susțin sursele.

Unele bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-și crește veniturile, în condițiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă, această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă și cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat și mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale.

BCE a informat în 2022 că inspecțiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanțiilor "este un unghi mort pentru multe bănci", în condițiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienți în loc să solicite o evaluare independentă. 

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
preturi
case