BCE: Banca letonă ABLV Bank va fi închisă, salvarea sa nu este în interesul public

BCE: Banca letonă ABLV Bank va fi închisă, salvarea sa nu este în interesul public
scris 25 feb 2018

Banca letonă ABLV se prăbușește sau este probabil să se prăbușească și va fi închisă, pentru că salvarea sa nu este în interesul public, au anunțat sâmbătă Mecanismul Unic de Rezoluție al UE și Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

ABLV Bank, acuzată în această săptămână de autoritățile americane de spălare de bani pe scară largă, nu a reușit în această săptămână să propună un plan de salvare, în timp ce clienții au început să își retragă banii, iar conducerea nu a putut să obțină fonduri suficiente, în pofida lichidităților de urgență puse la dispoziție de banca centrală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca privată ABLV Bank, a treia ca mărime din Letonia, a ajuns în centrul atenției după ce autoritățile din SUA au acuzat-o că acoperă activități de spălare de bani, plătește mită unor oficiali  și facilitează încălcarea sancțiunilor împotriva Coreeii de Nord.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
STUDIU Unul din 10 șoferi români nu și-a verificat mașina la un service de peste un an CITEȘTE ȘI STUDIU Unul din 10 șoferi români nu și-a verificat mașina la un service de peste un an

”Din cauza înrăutățirii semnificative a lichidităților, este improbabil ca banca să își plătească datoriile și alte obligații finaciare scadente. Banca nu are suficiente fonduri... pentru a suporta retragerile de depozite, înainte de începerea procedurii de plată din fondul de garantare al depozitelor din Letonia”, a precizat BCE.

Premierul leton Maris Kucinskis a spus că autoritățile din țară vor avea luni o ședință de urgență, pentru a urmări orice problemă care ar putea apărea la alte bănci.

Kucinskis a adăugat că autoritățile letone și experți locali și internaționali trebuie să stabilească măsuri de îmbunătățire a supravegherii financiare.

Ministrul de Finanțe Dana Reizniece-Ozola a spus într-o conferință de presă că deponenții de la banca ABLV au dreptul la garantarea fondurilor lor.

”Din acest moment, sau din 7 martie, clineții băncii, deponenții, vor fi plătiți din fondul de garantare, timp de opt zile lucrătoare”, a arătat Reizniece-Ozola.

Acuzațiile de spălare de bani aduse de Statele Unite, respinse de bancă, au destabilizat-o, din depozite fiind retrase circa 600 de milioane de euro în doar câteva zile. Luni, BCE a suspendat toate plățile, pentru a preveni o prăbușire dezordonată a instituției de credit.

ABLV Bank, ca multe alte bănci din Letonia, are depozite semnificative din partea unor clienți străini, mulți din Rusia și Ucraina. Aproximativ 40% din totalul depozitelor bancare din Letonia sunt ale unor nerezidenți, iar agențiile internaționale au avertizat de mult timp că unele sunt legate de activități ilegale.

Pentru a combate spălarea de bani, Letonia a anunțat vineri planuri de a reduce treptat ponderea depozitelor bancare deținute de nerezidenți. Anunțul nu a fost însă suficient pentru a salva ABLV, care a avut timp până vineri să prezinte BCE un  plan de salvare viabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
ablv bank
bce
letonia